Винен Радянський Союз: в ОП знайшли відповідального за косоворотку Зеленського

За основу вишиванки Зеленського взяли костюм дніпровського регіону
Важливо
Винен Радянський Союз: в ОП знайшли відповідального за косоворотку Зеленського
Вишиванка Зеленського Фото: Володимир Зеленський Інстаграм)
20 Травня 2021, 20:01
читать на русском

В Офісі президента стверджують, що вишиванки для президентського подружжя створили на основі українських традицій крою, а хейтинг навколо них є невмотивованим.

Про це в коментарі OBOZREVATEL заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

За його словами, вишиванки для Зеленських розробив дизайнер Артем Климчук. Конструктор використовував у своїй роботі особливості крою сорочок на східній Україні, а у тому, що сорочку не сприйняли, винні радянські стереотипи в головах українців.

Українська культура значно багатша, ніж зашорені і виховані ще за радянськими лекалами уявлення про неї. Українська вишиванка – це не один якийсь образ, не один візерунок, не одна модель. Бувають техніки вишивки, варіанти крою. Це різні регіональні особливості та сучасні їхні інтерпретації, – пояснив Подоляк.

Зі свого боку Климчук додав, що за основу було узято національний костюм дніпровського регіону.

Для сходу України бічний розріз на сорочці був широко поширеним елементом. Він був дуже популярний у XIX столітті, але втратив свою актуальність після всього того, що з нашою країною зробив Радянський Союз. Також ми використовували традиційні орнаменти регіону і характерний виріз на сорочці для жінок квадратної форми. Ми стилізували трохи візерунки, вишили їх хрестиком і ретязем, переосмислили дизайн і осучаснили вишиванку, хоча вона створена за мотивами історичних сорочок, які зберігаються в музеях, – підкреслив дизайнер.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський до Дня вишиванки опублікував у своєму Інстаграмі фото з дружиною Оленою (досьє Олени Зеленської).

Користувачі соцмережі розкритикували Зеленського (досьє Володимира Зеленського) за невдалий вибір одягу, оскільки його вишита сорочка - копія косоворотки. Це російський народний чоловічий одяг з косим коміром.

Натомість в Україні та у Білорусі такі сорочки ніколи не були у користуванні. Замість косоворотки чоловіки носили сорочки вільного крою із прорізом пазухи по середині. Основними рисами традиційної української сорочки є білий колір, розріз пазухи по середині, крій "до уставки", вишивка.

Читайте також

1