Виселення УПЦ МП з лаври: що відбувається станом на ранок 30 березня

Промосковські ченці досі повністю не виїхали з лаври
Головне
Виселення УПЦ МП з лаври: що відбувається станом на ранок 30 березня
Києво-Печерська лавра
30 Березня 2023, 10:10
читать на русском

Архімандрит УПЦ Московського патріархату Авраамій (Лотиш) перейшов до ПЦУ та став виконувачем обов’язків намісника Києво-Печерської Лаври.

Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

Авраамій звернувся до Блаженнійшого митрополита Епіфанія з проханням затвердити його поміж братії у складі монастиря ПЦУ.

Своєю чергою Епіфаній благословив отця Авраамія виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі ПЦУ.

Предстоятель ПЦУ також звернувся до уряду з проханням надати у користування українській Лаврі приміщення для звершення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Епіфаній сподівається, що держава допоможе захистити намісника та монастир від можливих провокацій з боку прихильників МП.

Новий намісник Києво-Печерської Лаври вже звернувся до братії монастиря. Він зазначив, що події, пов'язані з Лаврою, сталися через митрополита Павла (Лебедя) та Синоду.

"Замість діалогу - закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну - туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення - розпалювання ворожнечі та протистояння", - сказав він.

Авраамій закликав визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної Православної Церкви, якій надано Томос про автокефалію, яка має визнання Вселенського Патріарха і Помісних Церков, яка має канонічно обраного Предстоятеля Епіфанія.

"Дорогі отці і браття! Закликаю вас залишитися в Лаврі в складі Помісної Православної Церкви України під омофором Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Готовий до спілкування з Вами та прагну разом з вами потрудитися для оновлення нашої обителі як справжнього монастиря і місця духовного оновлення для ченців та всіх вірних", - додав він.

Тим часом представники УПЦ(МП подали позов до Нацзаповідника "Києво-Печерська лавра": у ньому хочуть, щоб односторонню відмову від договору про оренду визнали недійсною. Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Києва від 24 березня.

Адвокат Києво-Печерської лаври Чекман підтвердив, що позов направили, однак Господарський суд ще не відкрив провадження: один суддя взяв самовідвід, інший — пішов на лікарняний. Коли розпочнеться суд — невідомо, сказав адвокат.

В УПЦ (МП) заявили, що не збираються виселятися з території Лаври до завершення судового процесу.

Водночас очільник Мінкульту Ткаченко сказав, що процес виселення УПЦ (МП) з території заповідника вже розпочався, а від 30 березня працюватиме комісія з передачі будівель у власність держави.

Нагадаємо, ченцям і вірянам Української православної церкви, афілійованої з Російською православною церквою, із 21 березня заборонили заходити в печери Києво-Печерської лаври, бо комісія оцінює збереження культурних цінностей. 29 березня ченці УПЦ МП мали повністю виїхати з лаври.

Як відомо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Причиною розірвання договору про безоплатне користування майном вказано рішення РНБО, висновки Міжвідомчої робочої групи та лист Мінкульту.

Як відзначило керівництво заповідника, УПЦ було запропоновано надати список осіб для включення до складу комісії з прийняття-передання державного майна.

Раніше повідомлялося, що міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

Також в Україні відкрили кримінальні провадження проти священнослужителів Лаври, які належать до УПЦ МП і під час війни прославляли під час молебнів росію. Під час обшуків у Лаврі СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та "сумнівних" громадян рф під час безпекових заходів у приміщеннях УПЦ (МП).

Читайте також