Візит Зеленського до США: Білий Дім розраховує на стратегічне партнерство з Україною

Білий Дім розповів про очікування від зустрічі з Зеленським
Головне
Візит Зеленського до США: Білий Дім розраховує на стратегічне партнерство з Україною
Білий Дім у Вашингтоні Фото: УНІАН
1 Вересня 2021, 14:20
читать на русском

Сполучені Штати Америки розраховують на активацію стратегічного партнерства з Україною.

Про це повідомили в Білому домі.

З точки зору порядку денного двосторонніх відносин, президент Байден готовий обговорити весь спектр політичних питань, які підкреслюють двосторонні відносини, - йшлося в повідомленні.

Зазначають, що Україна та США оголосять про відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, яка не збиралася три роки. Також в осени очікують під час зустрічі держсекретаря США Ентоні Блінкена з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою затвердження нової хартії між країнами, у якій викладуть параметри співпраці у 21 столітті Києва та Вашингтона.

Ми також будемо обговорювати шляхи, якими США можуть надалі надавати Україні допомогу в галузі безпеки, - повідомили в Білому Домі.

Зокрема США нададуть Україні новий пакет допомоги у розмірі 60 мільйонів доларів.

У Білому Домі заявили, що Україна досягла колосального прогресу у сфері управління, верховенства права та антикорупційних реформ з 2014 року. Проте вони очікують, що обидва президенти обговорять комплексну програму реформ, яку Зеленський розроблятиме та впроваджуватиме.

Це включає заходи щодо захисту незалежності антикорупційних інституцій, законодавства про права людини, а також іншого законодавства та реформ, які очікують на розгляд, над якими працює український уряд, - йшлося у повідомленні.

Також США планує надати Україні майже пів мільйона доларів допомоги на розвиток країни.

Ми вже надали Україні майже 2 мільярди доларів допомоги на розвиток з 2014 року. І ми плануємо виділити понад 463 мільйони доларів допомоги лише цього року, - сказали в Білому Домі.

Зазначили, що Джо Байден і Володимир Зеленський оголосять про нові ініціативи щодо зміцнення енергетичної безпеки України, зокрема про запуск стратегічного діалогу з енергетики та клімату. Це у свою чергу призведе до залучення інвестицій в енергетичну безпеку України та усунення наслідків початку експлуатації "Північного потоку-2".

США планує поглибити економічне партнерство двох країн.

Наші дві країни остаточно укладуть Меморандум про взаєморозуміння щодо комерційного співробітництва, а Експортно-імпортний банк та Міністерство економіки України підпишуть Меморандум про співпрацю з початковою сумою 3 мільярди доларів, - йшлося в повідомленні.

У Білому Домі повідомили, що США й надалі допомагатиме Україні у боротьбі з COVID-19.

Ми маємо намір продовжувати надавати допомогу Україні, включаючи підтримку зберігання холодного ланцюга та додаткову допомогу, пов’язану з COVID, у розмірі 12,8 млн доларів, - заявила американська сторона.

У США додали, що уряд надасть додаткові 45 мільйонів доларів гуманітарної допомоги українцям, які постраждали від війні на Донбасі.

Нагадаємо, за результатами візиту президента Володимира Зеленського Експортно-імпортний банк США (Ексімбанк) виділить Україні допомогу в розмірі 3 млрд доларів. При цьому 60 млн доларів призначаються для оборонних потреб України.

Читайте також

1