Визначати олігархів в Україні буде НАЗК - Разумков

Водночас у законі 5599 прописано, що це прерогатива РНБО
Головне
Визначати олігархів в Україні буде НАЗК - Разумков
Дмитро Разумков Фото: УНІАН
24 Вересня 2021, 12:01
читать на русском

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков запевняє, що визначати, хто є олігархом в Україні буде Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Дякую і комітету, і Верховній Раді України, що підтримали мою з колегами правку за номером 398. Тепер НАЗК за зверненням спеціальної комісії буде вносити особу до реєстру олігархів. Деолігархізація триває, - йдеться у дописі спікера.

Водночас у законі, схваленому парламентом зазначається, що визначенням олігархів займатиметься Рада національної безпеки та оборони (РНБО).

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт президента Володимира Зеленського №5599 про олігархів.

До другого читання народні депутати подали 1 230 поправок до цього законопроєкту.

Паралельно президент України Володимир Зеленський доручив Раді національної безпеки і оборони завершити розробку системи моніторингу олігархів.

23 вересня Верховна Рада ухвалила закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599).

Закон ухвалювали без розгляду окремих правок. Фракція "Слуга народу запропонувала розглядати документ "постатейно" - було виокремлено 12 ключових правок, підтримка яких автоматично означала відхилення інших схожих правок.

Більше читайте про законопроєкт у нашому матеріалі: Як депутати з олігархами боролися - суть проголосованого закону

Читайте також

1