Вкрали 307 мільйонів гривень з Міноборони: екснардеп Микитась отримав ще одну підозру

Цього разу бюджетні кошти поклали в кишені на будівництві військових складів
Головне
Вкрали 307 мільйонів гривень з Міноборони: екснардеп Микитась отримав ще одну підозру
Максим Микитась
25 Жовтня 2023, 17:39
читать на русском

НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому нардепу Максиму Микитасю. Цього разу у заволодінні понад 307 млн грн Міністерства оборони, виділених на будівництво арсеналів для зберігання ракет та боєприпасів Збройних сил України. Компанії екснардепа ТОВ "БК "Укрбудмонтаж" і ТОВ "Північно-український будівельний альянс" мали побудувати склади в Калинівці Вінницької області, в Цвітосі Хмельницької області та Богданівці Кіровоградської області.

Про це повідомили САП і НАБУ.

Крім нього про підозру повідомили помічнику Микитася, директору його компанії, колишньому першому заступнику начальника Генерального штаба ЗСУ та ще двом колишнім/чинним військовослужбовцям старшого та вищого офіцерського складу.

За версією слідства, у 2018 році Мініоборони уклало з підконтрольними Микитасю компаніями контракти на будівництво до 2021 року захищених складів зберігання ракет та боєприпасів ЗСУ на загальну суму орієнтовно 3 млрд грн. Частиною цих коштів екснардеп планував заволодіти. Проте зробити це йому заважали законодавчі обмеження, які дозволяли Міноборони сплачувати аванс у сумі лише 30% від річного обсягу робіт. З метою реалізації злочинного наміру Микитасю та його помічник шляхом залучення службових осіб вищого та старшого офіцерського складу ЗСУ забезпечили ухвалення змін до постанов Кабінету міністрів, які дозволяли перерахування авансу на будівництво у розмірі 80% від загальної вартості контрактів.

У результаті протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міноборони перерахувало понад 307 млн грн. Втім, будівництво об'єкта, який мав би підсилити обороноздатність країни, фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній. Будувати склади мали компанії з орбіти Микитася.

Нагадаємо, шість років тому Міноборони розпочало будівництво нових сучасних складів боєприпасів для української армії, але не закінчило його до встановлених термінів. Нові військові арсенали Міністерство оборони замовило у 2018-му. Загалом у трьох військових частинах до кінця 2021 року мали збудувати 136 сховищ для боєприпасів.

Читайте також