Влада ОАЕ хоче створити "космічний суд"

Суд розташовуватиметься в столиці ОАЕ Дубаї
Влада ОАЕ хоче створити "космічний суд"
В ОАЕ хочуть створити космічний суд (Фото: pexels)
3 Лютого 2021, 01:00
читать на русском

В ОАЕ влада має наміри створити міжнародний "космічний суд", який буде розглядати господарські спори компаній, що працюють на орбіті.

Про це пише сайт sciencealert.com.

Планується, що перший космічний трибунал працюватиме в Міжнародному фінансовому центрі Дубая (DIFC).

Космічні суди - це глобальна ініціатива, яка допоможе побудувати нову суть судової підтримки для освоєння космосу і для космічної торгівлі, - стверджує Закі Азмі, головний суддя DIFC.

Рішення про створення суду зумовлене тим, що Емірати активно розвивають свою присутність в космічному секторі.

Компанії та установи з усього світу зможуть подавати до "космічного суду" скарги, а також проводити форму для вирішення спорів.

Читайте також

Нагадаємо, Об`єднані Арабські Емірати хочуть скласти компанію США, Росії та Китаю в освоєнні Місяцю.

У новій місії планують залучити невеликий місяцехід, збудований в дубайському космічному центрі Мохаммеда бін Рашида (MBRSC).

Ми маємо досвід роботи з запуском космічних кораблів на орбіту, але ця (місія на Місяць – ред.) стане першою, яка передбачає посадку на інше небесне тіло, – сказав Аднан Аль Раїс, представник MBRSC.

Місяцехід назвали "Рашидом" на честь покійного шейха Рашида бін Саїда Аль Мактума, колишнього правителя Дубая і батька нинішнього шейха.

Нині місяцехід перебуває на стадії проєктування. Його мають завершити у 2022-му і випробувати у 2023-му перед запуском місії. "Рашид" важитиме всього лише 10 кг. Для порівняння останній апарат, який успішно приземлився на Місяць, китайський Yutu-2, має вагу 140 кг.

За планами, місяцехід повинен приземлитися у раніше недослідженому районі Місяця, недалеко від екватора. "Рашид" оснастять двома камерами високої роздільної здатності, мікроскопічною камерою для фільмування дрібних деталей, а також тепловізійною камерою. Марсохід також буде нести зонд Ленгмюра, за допомогою якого вивчають плазму Місяця - шар електрично зарядженого газу, який покриває його поверхню. Це може пояснити, чому місячний пил настільки липкий, що є серйозною перешкодою під час місій "Аполлона" і становить потенційну проблему для майбутніх місій.

1