Влітку почнуть випробовувати вакцини від коронавірусу в таблетках і пластирах

Кілька фармацевтичних компаній готуються перейти до першої фази випробувань вакцин "другого покоління"
Влітку почнуть випробовувати вакцини від коронавірусу в таблетках і пластирах
Таблетки (Фото: picabu)
24 Березня 2021, 00:00
читать на русском

Ізраїльські та індійські фармкомпанії  готуються влітку почати першу фазу випробувань вакцини від коронавірусу в таблетках і пластирах.

Про це повідомляє Insider.

Виробництвом вакцин у таблетках займається фірма Oravax — спільне підприємство двох фірм: ізраїльсько-американської Oramed та індійської Premas Biotech.

У компанії заявили, що сподівається почати першу фазу клінічних випробувань на людях вже до червня. Зазначається, що це лише перший крок у випробуванні вакцини і немає жодних гарантій успіху. В цілому може минути рік або більше, перш ніж препарат дозволять для використання.

Оральна вакцина може потенційно дозволити людям вживати її самостійно вдома, — сказав гендиректор Oramed Надав Кидрон.

За його словами, таблетовану вакцину можна буде доставляти в звичайному холодильнику та зберігати за кімнатної температури, що з точки зору логістики спрощує доставлення в будь-яку точку світу.

Професор медицини Університету Східної Англії Пол Хантер вважає, що оральні вакцини можуть мати й інші переваги. Теорія полягає в тому, що оскільки інфекція спершу потрапляє в ніс і горло, вакцини, спрямовані на ці частини, допоможуть зупинити інфекцію до того, як вона зможе вкоренитися в організмі.

Результати досліджень Oravax на тваринах обнадійливі. Але не думайте, що випробування на тваринах є запорукою успіху для людей. Щоб бути впевненими, нам потрібні дослідження на людях, — підсумував Хантер.

Читайте також

Серед вакцин "другого покоління" також випробовуються й інші препарати, що вводяться за допомогою спрею в ніс. Вчені також вивчають можливість вакцинації за допомогою пластирів.

Провідна наукова співробітниця з розробки вакцини Oxford/AstraZeneca Сара Гілберт говорить, що компанія вивчає можливість створення вакцини у вигляді таблеток і назального спрею.

Інша компанія ImmunityBio вже проводить першу фазу випробувань пероральної вакцини. Попри це, препарат буде використовуватися, як доповнення до внутрішньом'язової вакцини.

Поки що ж єдині випробування пероральної вакцини проти коронавірусу на людях не дали результатів. Наприкінці 2020 року компанія Vaxart оголосила про позитивні результати випробувань на тваринах, але перші випробування на людях провалилися.


Контекст. У жовтні минулого року вчені з Гонконзького університету завершили роботу над спеціальним носовим спреєм, що містить вакцину водночас від звичайного грипу та COVID-19, його випробування на людях тривають.

1