Vodafone купив інтернет-провайдер Ахметова Vega: олігарх хоче вийти з телекому

Vega не буде поглинена, ліквідована або інтегрована в Vodafone
Важливо
Vodafone купив інтернет-провайдер Ахметова Vega: олігарх хоче вийти з телекому
Рінат Ахметов (фото: Facebook)
19 Серпня 2021, 20:04
читать на русском

"Vodafone Україна", у якого майже 20 млн активних користувачів, придбав один з активів Ріната Ахметова - інтернет-провайдер Vega.  Мобільний оператор планує збудувати власну мережу фіксованого інтернету.

Про це повідомляє Forbes.

Зазначається, що Vodafone купив 99,99% компанії "Фарлеп-Інвест", яка працює під брендом Vega. При цьому Антимонопольний комітет у четвер, 19 серпня, вже схвалив цю покупку. Втім, жодна сторона не називає ціну.

Вперше стало відомо про можливий продаж Vega у 2019 році. Тоді угоду оцінювали в 1 млрд грн, але з того часу компанія трохи знизила виторг, і підсумкова ціна операції могла знизиться.

За словами генерального директора оператора "Vodafone Україна" Ольги Устинової, угода передбачає, що Vega не буде поглинена, ліквідована або інтегрована в Vodafone. Вона наголосила, що абоненти продовжуватимуть отримувати послуги за поточними тарифами, як і отримували, а до кінця 2021 року з'являться нові тарифи для абонентів Vega і Vodafone.

Втім, компанія Vodafone відмовився розкрити кількість абонентів Vega. Але за словами топменеджера одного з головних конкурентів Vega, то це близько 60 тисяч користувачів.

Сьогодні холдингова компанія СКМ (System Capital Management), яка належить Ахметову, вважає телекомунікації малоперспективними. У червні цього року глава компанії Олег Попов зазначав, що група має намір вийти з цієї сфери. Після того, як СКМ продасть Vega, в телекомі у них залишиться тільки "Укртелеком", який за перше півріччя 2021 року повідомив про прибуток 229 млн грн при виторзі 2,7 млрд.

Колишній радник глави Нацради з питань телебачення і радіомовлення з 15-річним стажем Олександр Глущенко вважає, що причиною продажу Vega є бажання вийти з непріоритетної сфери, але не зрозуміло, чому Vodafone купує саме Vega, а не, наприклад, більшого провайдера "Воля".

У Vega не ті масштаби. Це як купувати ларьки, щоб в результаті побудувати супермаркет. Навіщо?, - зазначив Глущенко.

Глущенко також додав, що чисто мобільний оператор - пережитки минулого. Світовий тренд - це комплекс послуг.

Наприклад, французька Orange і португальська MEO теж проводять домашній інтернет. Навіщо їм це? Чим більше сервісів абонент може отримати в одному місці, тим складніше йому змінити провайдера. В Україні це є поки тільки у "Київстар", а Vodafone і lifecell нічим не можуть відповісти, - зазначив він.

Колишній президент мобільного оператора "Київстар" Петро Чернишов каже, що Vega - не якась особлива компанія. Він припускає, що Vodafone купує її, тому що тільки з ними вийшло домовитися про ціну, оскільки Vodafone не хоче платити багато.

За його словами, якщо Vodafone має намір йти в послуги домашнього інтернету, то це має сенс тільки продаючи пакет "три в одному" - мобільний зв'язок, домашній інтернет та інтернет-телебачення. Такі послуги надає "Київстар", і ця покупка - це спроба Vodafone кинути виклик своєму прямому конкуренту.

Нагадаємо, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, коли якісний інтернет з'явиться на автошляхах України.

Читайте також

1