"Вовина тисяча": шахраї почали обманювати українців

У громадян видурюють номери банківських карток та їхні коди
"Вовина тисяча": шахраї почали обманювати українців
Гроші, шахрайство Фото: Tima Miroshnichenko з Pexels
6 Грудня 2021, 17:44
читать на русском

Не встигли в Україні оголосити про виплати для вакцинованих українців, як одразу активізувалися шахраї, котрі почали виманювати у громадян їхні гроші.

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров'я, у мережі поширюються неправдиві повідомлення нібито від імені МОЗ, у яких пропонують користувачам надати контактні дані для виплати тисячі гривень особам, які завершили повний курс щеплення від коронавірусу.

Шахраї виманюють номери карток та інші персональні дані, які нібито необхідні для виплати коштів на банківські рахунки.

Такі звістки надходять користувачам у месенджерах, через звичайні смс-повідомлення, а також зустрічаються у соціальних мережах та рекламних банерах, - кажуть у МОЗ та наголошують про свою непричетність до цих шахрайських схем.

МОЗ застерігає: не довіряйте подібним шахрайським методам виманювання грошей та персональних даних! Шахраї можуть скористатися вашими даними для зняття коштів з карток. Небезпечно повідомляти будь-яку інформацію про свої банківські картки, зокрема про строк дії та CVV!

У відомстві нагадали, що програма цільового фінансування вразливих категорій бізнесу під час карантину "єПідтримка", яку анонсував президент Зеленський, розпочнеться 19 грудня 2021 року та триватиме 12 місяців. У рамках програми повністю щеплені від ковіду українці зможуть гарантовано отримати від держави 1 000 грн на віртуальні картки через сервіс "Дія". Також розробляється механізм отримання коштів для тих громадян, хто цим сервісом не користується.

Передбачається, що за ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концерт або купити квитки на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книжки. Тим самим ми підтримаємо українських підприємців у складні часи карантинних обмежень.

Ця тисяча гривень не буде підлягати оподаткуванню. Крім того, її отримання жодним чином не вплине на нарахування субсидій.

Нагадаємо, 15 листопада президент України Володимир Зеленський пообіцяв тисячу гривень кожному, хто повністю вакцинується від COVID-19. Українці можуть отримати сертифікат, ваучер чи депозит у розмірі тисяча гривень, а не готівку на руки.

Більше читайте у нашому матеріалі: Вовина тисяча: хто, коли і як отримає винагороду за вакцинацію

Читайте також

1