Як діяти у разі надзвичайної ситуації батькам і дітям: інструкція (відео)

На випадок небезпеки потрібно мати план дій для всієї родини
Як діяти у разі надзвичайної ситуації батькам і дітям: інструкція (відео)
Блокнот, план / Фото: Pexels
17 Лютого 2022, 20:55
читать на русском

У разі надзвичайної ситуації українцям рекомендують зберігати спокій та опрацювати чіткий алгоритм. При цьому в жодному разі не варто панікувати.

Про це йдеться у відео ТСН.

Насамперед на випадок небезпеки потрібно скласти план дій. Це стосується не лише "тривожної валізки", а в першу чергу – комунікації всієї родини.

Що потрібно знати батькам

Батькам слід дізнатися в школах і дитячих садах, де шукати дітей в разі надзвичайної ситуації. Оскільки укриття або підвал є не в кожній будівлі, тому можливо доведеться бігти до тих, які розташовані поблизу або в метро.

У соціальних мережах батьки повідомляють, що в деяких школах і дитячих садах вже готуються до можливого вторгнення та просять принести необхідні речі. Вже озвучені списки:

  • ковдра, яка підписана ім'ям учня,
  • свічки,
  • батарейки,
  • сухпайки,
  • вода,
  • ліхтарик,
  • індивідуальна аптечка.

Все повинно бути упаковано в спеціальний рюкзак.

Водночас вже у школах розглядають проведення спеціальних тренувань на випадок надзвичайної ситуації. Їм пояснять, як діяти та куди бігти.

Як попереджуватимуть населення

Сирени - найшвидша система швидкого оповіщення населення про небезпеку. Зараз роботу таких сирен перевіряють у багатьох українських містах, це триває близько 2-3 секунд.

Інструктор з фізичної безпеки Олексій Павлійчук радить кожній українській родині мати план дій на випадок повномасштабного вторгнення. Так, батькам потрібно забезпечити безпеку дітей і детально їм розповісти маршрут до безпечного місця. Можна навіть видрукувати спеціальну карту.

Домовитися про все з рідними варто заздалегідь, де ви зустрічаєтеся в результаті надзвичайної ситуації. Це важливо, оскільки може не бути зв'язку або електрики.

Інструктор наголошує, що така підготовка – це не паніка, а логіка і підготовка.

Якщо у вас є певний план, хоч якийсь-то ви швидше зорієнтуєтеся в будь-якій нестандартній ситуації. Тому виділіть 15 хвилин на сімейну нараду – просто сьогодні, - порадив Павлійчук.

Нагадаємо, що розмов про можливий наступ Росії в Україні стає дедалі більше. Доки розслідувачі показують докази, українська влада скидає все на спробу дестабілізації в країні. Влада РФ спочатку теж відкидала напад, а потім змінила свою риторику.

Читайте також наш матеріал: Жодне бомбосховище не врятує від потужного боєприпасу: чи готові українські укриття до нападу ворога (фоторепортаж)

Читайте також