Як дружина колишнього віцепрем`єра Клюєва рятує арештоване майно зрадника-регіонала - розслідування

Тільки за останній рік дружина підсанкційного політика "витягнула" з-під арешту дорогу земельну ділянку та квартиру
Важливо
Як дружина колишнього віцепрем`єра Клюєва рятує арештоване майно зрадника-регіонала - розслідування
10 Жовтня 2023, 16:36
читать на русском

Дружина колишнього глави Адміністрації президента України за часів експрезидента Віктора Януковича, бізнесмена Андрія Клюєва, Жанна Клюєва рятує цінне родинне майно, у цьому їй допомагають суди.

Про це йдеться у матеріалі "Главкома" "Реванш Клюєва. Акомпанує… Антикорупційний суд".

Поки Клюєв переховується в Росії, його дружина при підтримці юристів переписує цінну нерухомість та інші статки, один за одним виводить активи з-під судових арештів. А допомагає у цьому Вищий антикорупційний суд, аби виставити віп-підозрюваного жебраком, з якого у разі вироку суду не буде що стягувати у дохід держави.

Наприкінці вересня 2023 року Вищий антикорупційний суд скасував арешт земельної ділянки площею 0,6 га, що в елітному селі Козин під Києвом. Власником ділянки у реєстрі записано Андрія Клюєва.

Згадану земельну ділянку було арештовано у лютому 2023 року у рамках кримінального провадження, де фігурує ексвисокопосадовець.

У травні захист Клюєва почав спроби обнулити ситуацію. Проте апеляційна інстанція пояснила: арешт майна допускається з метою забезпечення конфіскації у разі ухвалення вироку у цій справі.

Суддя Київського апеляційного суду Дар’я Таргоній 19 липня 2023 року винесла зміни до судового рішення семирічної давнини за наполяганням Жанни Клюєвої. Як повідомляв "Главком", у травні 2016 року столична апеляція затвердила мирову угоду про поділ майна Жанни і Андрія Клюєвих. Офіційно заможна пара не стала розлучатися. Проте, за словами Жанни Клюєвої, яка була позивачем у цій справі, вони з чоловіком проживають окремо і не можуть самостійно поділити нажите майно. Суд визнав за дружиною Клюєва право власності на будинок площею 2,3 тис. кв. м, вісім земельних ділянок загальною площею 9,73 га, дві квартири і три автівки. Натомість Андрій Клюєв вдовольнився цінними паперами австрійської компанії SLAV Handel Vertretung und Beteiligung AG номінальною вартістю 575 тис. євро, що зберігаються на депозитному рахунку в UniCredit Bank в Австрії.

Через шість років з часу рішення про поділ майна Жанна Клюєва попросила Київський апеляційний суд внести уточнення. Вона заявила, що земельна ділянка площею один гектар (це одна із семи ділянок, які відійшли дружині Клюєва) у Козині, відображена у рішенні від 2016 року, насправді складається з двох ділянок: 0,4 га (кадастровий номер 3223155400:05:114:0094) і 0,6 га (кадастровий номер 3223155400:05:114:0092).

Апеляційний суд вніс зміни. Це відкрило шлях для скасування арешту земельної ділянки площею 0,6 га в антикорупційному суді.

Разом із тим, інші земельні ділянки Клюєва, житловий будинок та автомобіль Mercedes-benz SL 55, 2004 року випуску досі під арештом, який було накладено ще у січня 2015 року. Проте Жанна Клюєва весною 2023-го з допомогою адвокатів здійснила спробу через суд одержати доступ і до цих активів. Уже в липні цього року Клюєва та її юристи отримали ще одну перемогу. Вищий антикорупційний суд зняв арешт з квартири Жанни Клюєвої. Його було накладено у березні 2016 року у кримінальній справі її чоловіка Андрія Клюєва. Адвокат дружини експолітика стверджував, що нерухомість куплена у 2007 році, тобто задовго до скоєння можливих протиправних дій підозрюваним Клюєвим. Також захисник переконував слідчого суддю, що арештоване майно є серед переліку активів, які столична апеляція закріпила за Жанною Клюєвою у справі про поділ майна.

Слідчий суддя Ярослав Шкодін, ухвалюючи рішення на користь дружини Клюєва, зауважив: арешт може бути накладено на частину цієї квартири, оскільки нерухомість є спільним майном позивача та підозрюваного. На момент публікації матеріалу правоохоронці не оскаржували рішень антикорупційного суду, щоб запобігти виведенню з-під арешту майна Клюєва.

Нагадаємо, за часів президентства Януковича Клюєв обіймав посади першого віцепрем’єр-міністра і секретаря Ради нацбезпеки і оборони. Він відігравав ключову роль у розгоні учасників Євромайдану, який врешті й закінчився поваленням Януковича та усунення Партії регіонів з політичного Олімпу. Сам Клюєв, як і його шеф, у 2014-му накивав п’ятами до Росії, де й досі мешкає.

Остання публічна згадка про цього діяча датується 3 жовтням 2023 року. Ряд російських ЗМІ повідомили, що Клюєва шпиталізовано до московської лікарні у важкому стані. За даними анонімного російського телеграм-каналу, у нього начебто було діагностовано двобічну пневмонію, медики ввели пацієнта у медикаментозну кому і підключили до апарату штучної вентиляції легень.

В Україні Андрій Клюєв перебуває у розшуку. Правоохоронці звинувачують ексчиновника в організації виведення понад 195 млн грн бюджетних коштів на користь приватних підприємств.

Читайте також

1