Як повернутися в Україну чоловікам, які виїхали незаконно

Адвокат пояснив, як потрібно повертатися в Україну тим, хто незаконно виїхав
Важливо
Як повернутися в Україну чоловікам, які виїхали незаконно
Прикордонник фото: пресслужба ДПСУ
14 Березня 2024, 19:51
читать на русском

Під час воєнного стану військовозобов'язаним чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено виїжджати за кордон, якщо немає законних підстав (виключення, передбачені законодавством). Проте з початку повномасштабної війни чимало чоловіків нелегально виїхали за кордон. Адвокат пояснив, як таким громадянам повертатися назад, і чи може їм загрожувати якесь покарання.

Як передає видання Факти, ситуацію прокоментував адвокат АО ЮК АРЕС, юрист гарячої лінії Асоціації правників України Владислав Зайцев. За його словами, єдиний та легальний шлях повернутися до України - це через прикордонні пункти пропуску.

Як діятимуть іноземні прикордонники

Експерт зауважив, що питання можуть виникнути у прикордонників іншої країни. Адже в паспорті людини не буде відміток про перетин кордону. Проте якщо вони бачать, що людина хоче виїхати, то навряд чи чинитимуть опір. Прикордонники, скоріше, будуть наполягати, щоб людина якнайшвидше повернулася до своєї країни.

У випадку, якщо в іншій країні (не на кордоні) спіймають нелегала, то правоохоронні органи будуть клопотати про його депортацію, окрім випадків, якщо людина проситиме тимчасового захисту, статусу біженця, притулку тощо.

Як діятимуть українські прикордонники

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за нелегальний перетин кордону. В такому випадку прикордонники можуть скласти протокол про адміністративне правопорушення, який надалі направляють на розгляд до суду.

За це порушення передбачається штраф від 3 400 грн до 8 500 грн, або ж арешт на строк до 15 діб з конфіскацією засобів вчинення правопорушення. Також, пояснив адвокат, можуть конфіскувати підробні документи (якщо вони були). Експерт пояснив, що найчастіше (якщо людина визнає провину), це штраф. Проте є строки застосування таких стягнень.

"Українське законодавство говорить про те, що штрафи або арешт можуть накласти протягом трьох місяців з дня їхнього виявлення – тобто прикордонники безпосередньо зафіксували такого порушника. Але не пізніше року з дня вчинення такого правопорушення", - додав юрист.

Тобто, якщо чоловік нелегально перетнув кордон на початку 2022 року, а повертається на територію України вже у 2024 році, то у випадку складання протоколу та направлення його до суду, суд все одно закриє справу, оскільки з дня вчинення правопорушення вже минуло понад рік. Це значить, що немає підстав для накладання штрафу.

Нагадаємо, для виїзду за кордон під час відпустки українським військовим необхідно мати при собі посвідчення військовослужбовця та відпускний квиток. Військовослужбовець, коли звертається за наданням йому відпустки, має також зазначити про її проведення за межами України.

Згідно з постановою Кабміну № 57 є цілий список військовозобов'язаних, які можуть залишати Україну навіть під час воєнного стану.

Читайте також

1