Кирило Тимошенко не проходив перевірку НАЗК перед призначенням радником Умєрова

За словами представників НАЗК, посада радника міністра оборони не потребує такої перевірки
Кирило Тимошенко не проходив перевірку НАЗК перед призначенням радником Умєрова
Тимошенко Кирило (фото: рresident.gov.ua)
14 Березня 2024, 18:50
читать на русском

Кирило Тимошенко не проходив спеціальну перевірку, зокрема НАЗК, під час призначення радником міністра оборони Умерова.

Про це в коментарі виданню Цензор.НЕТ сказав заступник голови НАЗК Артем Ситник.

"Ця посада не підлягає спецперевірці", - зазначив Ситник.

Коментуючи ситуацію з тим, що суд минулого року виправдав Тимошенка за протоколом НАЗК, Ситник також висловив сподівання, що із часом ці справи буде розглядати ВАКС, а не звичайні суди, бо такі зміни передбачені Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки.

"Тому що зараз на чорне кажуть біле. В трьох епізодах з Тимошенком сказали, що це не правопорушення", - сказав Ситник.

"Бо в одних випадках, коли це політично вигідно, людину за протоколом звільняють, а в іншому – не бачать порушень", - пояснив заступник голови НАЗК.

Нагадаємо, колишній заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко почав працювати радником міністра оборони Рустема Умєрова. Тимошенко "регулярно приходить до міністерства, фактично вже працює у відомстві, має наради з Умєровим, має там кабінет і заводить у відомство свою команду".

Торік у вересні Печерський районний суд Києва закрив адміністративну справу, пов’язану з корупцією, проти ексзаступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. У справі йшлося про те, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запідозрило Тимошенка у вчиненні дій в умовах конфлікту інтересів та отриманні подарунків з порушенням закону. Зокрема, топпосадовцю Банкової закидали одержання двох подарунків у вигляді прокату автівки Porsche Taycan, 2021 року випуску від неблизької особи (сума подарунка – 122 тис. грн) і тимчасового проживання у готелі Emili Resort (45,4 тис. грн).

Також НАЗК вважало, що колишній високопосадовець, використавши свій вплив, доручив співробітнику департаменту з питань регіональної політики Офісу президента виконати делікатне прохання – отримати візи, які виготовлені на ім'я Кирила Тимошенка та його сина.

Нагадаємо, що у команді Зеленського Кирило Тимошенко відповідав за напрямок регіональної політики (зв’язок із головами облдержадміністрацій та керівниками міст і громад) та курував проєкт "Велике будівництво" з 2020 року. Восени 2022 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтями ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу ("Зловживання владою або службовим становищем") і ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу ("Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом"). Правоохоронці зацікавилися фірмою «Будінвест Інжиніринг», яка прописана у рідному для Тимошенка місті Дніпро. За даними слідства, протягом пів року великої війни компанія "Будінвест Інжиніринг" отримала 1,3 млрд грн на ремонт доріг Дніпропетровщини. Згодом ці кошти було виведено на пов`язані підприємства з ознаками фіктивності.

На початку грудня 2022 року внаслідок переформатування уряду, і перерозподілу повноважень між міністерствами мегаповноваження отримав віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Фактично з цього моменту й почалося витіснення Тимошенка з "Великого будівництва", яке завершилося його відставкою "за власним бажанням".

Читайте також

1