Як впливають на розмір пенсії стаж і зарплата: пояснення фахівців

При обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року
Як впливають на розмір пенсії стаж і зарплата: пояснення фахівців
Гроші, пенсія, заощадження (Фото: pexels)
9 Лютого 2023, 10:18
читать на русском

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. При призначенні пенсійних виплат важливим є не лише стаж, а зарплата, яку отримував пенсіонер.

Видання "На пенсії" розповіло, що впливає на розмір пенсії та чи можна його збільшити.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" при обчисленні пенсії враховується заробіток людини за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Заробітна плата за цей період обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб.

Довідка про зарплату за будь-які 60 календарних місяців роботи поспіль до 1 липня 2000 року обов’язково надається до органу Пенсійного фонду України у разі, якщо людина після 1 липня 2000 року отримала менше ніж п’ять років страхового стажу.

В інших випадках довідка про заробітну плату надається за бажанням людини. Наприклад, якщо під час роботи до липня 2000 року людина мала високооплачувану роботу. Якщо у цей період була робота за сумісництвом, слід надавати довідки про зарплату з усіх місць роботи.

Довідка про зарплату видається підприємством, установою або організацією, де працювала людина, на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату.

Нагадаємо, окрім пенсійних виплат для деяких громадян передбачені додаткові надбавки.

Читайте також