Яке церковне свято 20 вересня за новим календарем: традиції та заборони

20 вересня за старим стилем - передсвято Різдва Пресвятої Богородиці та день пам'яті святого Луки Каппадокійського
Важливо
Яке церковне свято 20 вересня за новим календарем: традиції та заборони
Фото: pixabay
20 Вересня 2023, 07:15
читать на русском

Згідно з новим церковним календарем, 20 вересня в Україні відзначають свята великомучеників Євстафія Плакіди, дружини його Феопістії і чад їх Агапія і Феопіста.

До свого хрещення Святий великомученик Євстафій іменувався Плакидою. Він служив як воєначальник при правлінні імператорів Тита і Траяна. Не маючи знання про Христа, Плакіда здійснював милосердні справи, надаючи допомогу всім нужденним і стражденним. Одного разу, під час полювання, Євстафій побачив між рогами оленя образ розп'ятого на хресті Ісуса. Натхненний цим баченням, він вирішив прийняти християнство і охрестився разом зі своєю дружиною Феопістією та дітьми - Агапієм та Феопістом.

Також сьогодні відзначають свято мучеників і сповідників Михайла, князя Чернігівського, і боярина його Феодора, чудотворців.

Князь Михайло Чернігівський займав київський престол у XIII столітті. Восени 1240 року до міста підступили монголи і Києву потрібна була допомога для відсічі. Князь спробував узяти в союзники Угорщину, Польщу і Німеччину, але, на жаль, не вдалося, і Київ взяло військо Батия. Після цього на Русь прибули посли хана, щоб обкласти її даниною. Крім цього, на князювання Києвом потрібно було отримати дозвіл хана - ярлик. Тому князь Михайло із боярином Федором вирушили до Орди, але після приїзду були страчені.

Існує кілька версій того, з якої причини це сталося, одна з них - від князя і боярина зажадали пройти через очисний вогонь і вклонитися сонцю, перш ніж з'явиться перед Батиєм, але православні відмовилися.

Що не можна робити

Сьогодні не можна робити:

  • з'ясовувати стосунки, затівати сварки;
  • перераховувати дрібні гроші в гаманці - інакше великі перестануть водитися;
  • купувати нові речі, білизну, посуд - вони можуть швидко стати непридатними;
  • повертати чужий посуд порожнім - у вашому посуді буде так само порожньо.

За народним повір'ям, цього дня потрібно після миття рук обов'язково витерти їх насухо, а не струшувати воду - інакше можна наплодити чортів. Ця заборона пов'язана з давньою легендою, за якою нечистий попросив у Бога військо собі, а Господь порадив йому намочити руки і струсити - скільки бризок, стільки й помічників у того буде.

Народні прикмети і традиції

Серед  предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: дме північний вітер — скоро прийде похолодання, а якщо з південнго боку — попереду ще багато теплих днів;
  • стоїть туман і літає павутина — до теплої осені, яка буде довгою;
  • на нижніх гілках багато шишок — чекайте на ранні заморозки, а якщо шишок більше вгорі — холодно буде наприкінці зими;
  • західний вітер дме на вогку погоду восени, а північно-східний — на сильні зливи.

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Федір, Олександр, Олег, Михайло, Іван, Василь, Тетяна, Іларіон.

Як відомо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України переходить на новий церковний календар. Це означає, що всі неперехідні свята відзначатимемо за новоюліанським стилем - на 13 днів раніше. На перший місяць осені припадає кілька важливих дат. Коли і які церковні свята у вересні 2023 року будуть за новим календарем - розповідаємо в матеріалі.

Читайте також

1