Відмова від російських шрифтів: Мінкульт створить банк українських шрифтів

Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження
Важливо
Відмова від російських шрифтів: Мінкульт створить банк українських шрифтів
Шрифт “Воля”
20 Вересня 2023, 06:04
читать на русском

Міністерство культури та інформаційної політики планує створити спеціальний банк шрифтів, які будуть використовуватися в Україні. Важливою частиною цього кроку є відмова від використання російських шрифтів на користь українських.

Про це повідомили на сайті МКІП.

"Україна повинна припинити використання шрифтів російського походження, замінивши їх на українські. Ми маємо символи своєї суверенності та незалежності, які ідентифікують нашу державу, її історію, культуру, мову та графічне вираження цієї мови", – наголосив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Верховна Рада планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту "Іжиця" та похідних від нього.

На його зміну в проєкті постанови ВР запропоновано впровадити дизайнерський шрифт "Воля", який розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

"Писемність як складова мови є одним із елементів національної ідентичності. В Україні давно діє заборона на використання російської мови у документації, тож варто позбутися і російської системи гліфів, тобто шрифтів. МКІП запланував проведення відбору та формування банку унікальних українських шрифтів", – зазначив Карандєєв.

За його словами, український шрифт має бути впізнаваним, нести історичне підґрунтя, графічно вирізнятися серед інших кириличних шрифтів та привертати увагу. Він має відповідати параметрам інклюзії та бути легким для сприйняття усіма категоріями громадян. Також слід врахувати можливість технічної інтеграції шрифту в цифрове середовище.

У МКІП зауважили, що до роботи в цьому напрямку залучені представники профільних установ, таких, як Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Київська державна академія декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука, а також мистецького середовища, які спеціалізуються на розробці шрифтів.

Нагадаємо, 20 липня очільник Мінкультури та інформполітики Олександр Ткаченко подав керівнику українського уряду Денису Шмигалю свою заяву про відставку. Він пояснив це рішення "хвилею непорозуміння щодо важливості культури під час війни". За його словами, і приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони.

Перед тим стало відомо, що телеканал FREEДОМ оголосив тендер на закупівлю послуг з виробництва новорічного серіалу "Санаторій "Незабудка" на 10 мільйонів гривень. Пізніше виявилося, що за 33 млн грн знімуть інший комедійний серіал "СМТ Інгулець".

Президент Володимир Зеленський того ж дня попросив Шмигаля розглянути заміну міністра Ткаченка.

Наступного дня голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що до парламенту надійшла заява від Ткаченка про звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики України "за власною ініціативою".

Читайте також

1