З будинку нардепа Шуфрича виносяться ложки, виделки та ручки, — адвокат

У нардепа знайшли колекцію кітелів та радянських нагород
З будинку нардепа Шуфрича виносяться ложки, виделки та ручки, — адвокат
21 Вересня 2023, 16:32
читать на русском

Коли до будинку нардепа Нестора Шуфрича прийшли з обшуками, то виявилось, що там знаходиться чимала кількість коштовних речей – предметів мистецтва, картин, антикваріату та ін. Біля будинку виставили пост спостереження з представників СБУ, але згодом почалось вилучення речей.

Про це розповів в інтерв'ю «Главкому» представник адвокатського об’єднання Barristers Олександр Тананакін, який захищає заарештованого нардепа.

Правозахисник підкреслив, що не бачив такого протягом свого адвокатського досвіду. «Бувало, що вилучали гроші, але щоб просто вивозили з будинку все, що, на думку працівників правоохоронних органів, є коштовним, – такого не було. Причому вивозять не тільки предмети мистецтва, а навіть дві авторучки, здається, з золотими елементами. Це предмет сучасності, а не реліквія якогось імператора. Вилучаються виделки, ложки, якийсь столовий сервіз», – зазначив адвокат.

Щодо картин, то, на думку Тананакіна, її мають намір відвезти до музею. При цьому він додав, що картину з приватної колекції демонструвати не можна.

«Правоохоронці просто виконують вказівку, але ж адвокати не будуть це зупиняти. Ми лише можемо спостерігати і документувати всі ці дії, яким надалі, думаю, буде надана відповідна оцінка. Але це не питання сьогоднішнього дня, на сьогодні це – просто хайп. Думаю, ми побачимо в мережі ще якісь фотографії, вилучені коштовні речі», – припускає правозахисник.

Не обійшов увагою він і велику люстру під целофаном, навколо якої було багато мемів в інтернеті. За його словами, її ще не вилучили, але, можливо, в майбутньому це зміниться.

Олександр Тананакін заявив, що вилучення речей Шуфрича відбувається через підставу, що начебто вони набуті злочинним шляхом. Він додав, що Кримінально-процесуальний кодекс не передбачає можливості під час обшуку вилучати якісь речі, що мають культурне значення. Це можна робити з речовими доказами, які мають значення для розслідування, а не речами, яким 200-300 років.

Нагадаємо, Служба безпеки України спільно з Державним бюро розслідувань та Офісом Генпрокурора зібрала аргументовану доказову базу про антиукраїнську діяльність чинного народного депутата Нестора Шуфрича. Суд заарештував нардепа Шуфрича на 2 місяці.

Під час обшуків у Шуфрича виявили герби Російської імперії, ордени з георгіївськими стрічками та кітелі. Також під час обшуків у Шуфрича СБУ виявила документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей.

Читайте також

1