За "легкий" злочин українців не відправлятимуть до в'язниці: як це працюватиме

Тоді ув'язнені будуть виходити на свободу фізично і психологічно більш здоровими, ніж зараз
Ексклюзив
За "легкий" злочин українців не відправлятимуть до в'язниці: як це працюватиме
полон, в’язниця Фото: Caroline Martins з Pexels
25 Листопада 2021, 11:00
читать на русском

У Міністерстві юстиції повідомили, що людину, яка вчинила "легкий" злочин, до в’язниці відправляти не будуть.

Як буде працювати цей механізм, розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв'ю Парламент.UA.

За її словами, відомство розробило законопроєкти:

  • "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності", який направлений на те, щоб зменшити кількість ув’язнених в цілому в країні. Оскільки обмеження волі як таке дуже важко ресоціалізує людину, і після відбування покарання вона не завжди спроможна жити чесним життям.
  • "Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності". Цей законопроєкт стосується розширення альтернативних видів покарання, перегляду строку довічників і вдосконалення роботи пенітенціарної системи.

Висоцька наголосила, що перший принцип розробленого законопроєкту – індивідуальність. Орган пробації, який складає досудову доповідь для судді, буде оцінювати ризики повторності вчинення злочину тією чи іншою особою. Виходячи із цієї оцінки буде рекомендувати міру покарання. Судді будуть мати дві альтернативи – або позбавлення волі, або пробаційний нагляд. І якщо людина порушує те чи інше правило цього пробаційного нагляду, вона потрапляє до в’язниці.

Та статистика говорить про те, що більшість людей розуміють переваги такого способу покарання. Так, вони обмежені в своїх правах, але при цьому перебувати на волі, живуть зі своєю родиною і мають роботу. Хочу наголосити, що це ні в якому разі не уникнення відповідальності. Коли ми говоримо про розвантаження в’язниць, це не означає, що на волю вийдуть злочинці. Просто до людей, яким можна призначити пробаційний нагляд, не буде застосовуватися покарання у вигляді позбавлення волі. Для цілого ряду особливо майнових злочинів такий вид покарання, на наш погляд, буде справедливим, - сказала вона.

У Мін'юсті вважають, що у разі ухвалення цих законопроєктів зможуть допомогти тим людям, які перебувають за ґратами, забезпечити нормальні умови перебування у в’язницях. І на волю вони будуть виходити фізично і психологічно більш здоровими, ніж зараз. Ну, і Україна не буде мати на світовій арені імідж країни, яка не може дотримуватися елементарних прав людини у місцях несвободи. А це - наші виплати по компенсаціях у Європейському судді з прав людини.

Нагадаємо, що заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла, як просувається "тюремна реформа" в Україні, яка стартувала майже два роки тому.

Читайте також

1