За сексуальне домагання дітей встановили кримінальну відповідальність: що змінилось

Таке правопорушення мають розслідувати невідкладно, а в суді розглянути першочергово
Головне
За сексуальне домагання дітей встановили кримінальну відповідальність: що змінилось
Дівчина (фото: Pexels)
13 Березня 2021, 15:21
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за сексуальне домагання дітей.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської конвенції)" № 1256-IX, ухвалений Верховною Радою 18 лютого 2021 року.

Зазначається, що в українському законодавстві закріпили визначення поняття "дитяча порнографія". Закон встановлює кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру, домагання осіб, які не досягли 16-річного віку, за виготовлення та використання дитячої порнографії, за відвідування або проведення заходів сексуального характеру за участю неповнолітньої особи, а також за втягнення дитини до участі в таких заходах.

Читайте також

Таке правопорушення мають розслідувати невідкладно, а в суді розглянути першочергово.

Згідно з законом, запроваджується особливий механізм захисту дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали його свідками.

Нагадаємо, що у Мінцифри оприлюднили результати досліджень про те, скільки часу і в яких соцмережах проводять українські діти та як часто вони стикаються із насиллям в інтернеті.

Так, 73% опитаних дітей сказали, що ніколи не розкажуть дорослим про насильство, яке відбувається з ними інтернеті. При цьому кожна 5 дитина в старшій школі спілкувалася з незнайомцем в мережі про інтимні стосунки.