Кожна третя жінка у світі стикалася з фізичним або сексуальним насиллям – ВООЗ

Таким чином по всьому світу потерпають від насилля 736 млн жінок
Кожна третя жінка у світі стикалася з фізичним або сексуальним насиллям – ВООЗ
Насилля, жінки (Фото: pexels)
11 Березня 2021, 01:00
читать на русском

Кожна третя жінка на Землі протягом життя стикалися з фізичним або сексуальним насильством.

Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Фахівці ВООЗ вивчили результати опитувань про насильство, які проводилися в 161 країні від 2010 до 2018 року.

Отримані результати свідчать серед іншого про те, що насильство починається в тривожно ранньому віці. Кожна четверта жінка, стикалася з насильством з боку партнера ще до 25 років.

Найчастіше дівчата і жінки розповідали про жорстоке поводження з боку партнера. 6% жінок заявили також про сексуальні зазіхання з боку осіб, які не є їхніми чоловіками або партнерами.

Найчастіше піддаються насильству мешканки країн з низьким рівнем доходу і рівнем доходу нижче середнього. Найвищі показники спостерігаються в Океанії, Південній Африці і країнах Африки на південь від Сахари.

Читайте також

ВООЗ зазначає, що опублікований звіт не показує наслідків поточної пандемії коронавірусу - вона, як показали інші дослідження, ще більше підвищила ризик насильства стосовно жінок.

Згідно з доповіддю, в періоди самоізоляції жінки по всьому світу стали частіше звертатися в телефонні служби допомоги, поліцію, лікарні та інші установи через насильство з боку інтимних партнерів.

Проблема насильства стосовно жінок, що заподіює страждання мільйонам жінок і їх сім'ям, характерна для кожної країни і культури та посилюється пандемією COVID-19, - зазначив Генеральний директор ВООЗ доктор Тедрос Адханом Гебрейесус. - Однак, на відміну від COVID-19, насильство стосовно жінок не можна зупинити за допомогою вакцини. З ним можна боротися тільки системними і цілеспрямованими зусиллями урядів, місцевих громад і окремих людей зі зміни шкідливих установок, розширенню можливостей жінок і дівчаток і їх доступу до послуг та зміцненню здорових і взаємоввічливих відносин.


Контекст. За офіційною інформацією в Україні за минулий рік від сексуального насильства постраждало 410 дітей, цьогоріч – уже 70.

У лютому в Україні запустили онлайн-платформу для жертв домашнього насильства "Мені здається". На сайті "Мені здається" історії жертва насильства виділяються в спеціальні категорії по схожості. Також кожна людина, яка пише свою історію, за бажанням може залишити свої дані для зворотного зв'язку. Кожна історія буде опублікована анонімно, тому ім'я автора читач не побачить. Публікаціями можна ділитись у соціальних  мережах і меседжерах.

1