Заборона коли й чипсів: від 1 січня дітей у школах годуватимуть по-новому

З нового року набудуть чинності нові вимоги до харчування школярів
Заборона коли й чипсів: від 1 січня дітей у школах годуватимуть по-новому
Нарада у Кабміні (Фото: Офіс президента)
10 Грудня 2020, 17:20
читать на русском

Про зміни, які запрацюють з нового року у системі шкільного харчування йшлося на онлайн-нараді в Кабміні за участі першої леді України Олени Зеленської, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, представників міністерств та обласних державних адміністрацій.

Про це повідомили в Офісі президента України.

На нараді йшлося про те, що з 1 січня набудуть чинності оновлений Санітарний регламент, гігієнічні вимоги до харчоблоків та методологія закупівель продуктів для шкіл.

Зміна застарілих норм – це перший крок, який необхідно зробити, щоб розпочати оновлення та осучаснення шкільного меню. Спочатку оновлення норм, правил та регламентів, далі – заміна напівфабрикатів, чипсів і солодких напоїв на збалансовану та корисну їжу для наших дітей, – зазначила перша леді (досьє Олени Зеленської).

Читайте також

Крім оновлення застарілої нормативно-правової бази, посилять також контроль за безпечністю та якістю харчових продуктів і ресурсним забезпеченням шкіл.

Доступне, здорове та збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини – як у великому місті, так і в маленькому селі. Неприпустимо, коли дехто продовжує економити на здоров’ї дітей та заплющувати очі на кричущі проблеми й порушення, – наголосив прем`єр (досьє Дениса Шмигаля).

За словами заступника міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка (досьє Віктора Ляшка), новим санітарним регламентом передбачено, що у щоденному шкільному раціоні учнів повинно з’являтися більше злакових, овочів, фруктів, ягід та молочних продуктів. Крім того, вперше в нормативно-правових актах МОЗ урегульовано питання з організації харчування у закладах освіти дітей з особливими дієтичними потребами.

Читайте також

Нагадаємо, 2 грудня підписав Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України" № 978-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 5 листопада 2020 року. Цей Закон дозволить дітям загиблих військовослужбовців, які захищали Україну, харчуватися у дитсадках, школах та коледжах безкоштовно.