Законопроєкт про реформу "Укроборонпрому" пройшов перше читання

За законопроєкт проголосували 227 народних депутатів
Законопроєкт про реформу "Укроборонпрому" пройшов перше читання
Ремонт літаків (Фото: Укроборонпром)
29 Січня 2021, 14:11
читать на русском

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності, що передбачає корпоратизацію державного концерну ”Укроборонпром”.

Про це свідчить трансляція засідання Верховної Ради.

Згідно з документом, передбачається побудова сучасної моделі корпоративного управління на підприємствах концерну, яка убезпечить їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів і прямого політичного впливу. Крім того, відбудеться оздоровлення підприємств ”Укроборонпрому” на всіх рівнях: фінансовому, соціальному і виробничо-технологічному, - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Читайте також

Нагадаємо, що 24 грудня глава концерну Юрій Гусєв заявив, що державний концерн "Укроборонпром" планують ліквідувати до кінця червня 2021 року і створити на його основі оборонний холдинг у формі акціонерного товариства.

Державний концерн "Укроборонпром" планують розділити на два великі холдинги, один займатиметься оборонною сферою, а другий – аерокосмічною, тобто  холдинги матимуть різну спеціалізацію. Перший, "Оборонні системи України", об’єднає 65 підприємств у шість субхолдингів і забезпечуватиме потреби ЗСУ. Другий, аерокосмічний холдинг буде займатися космічною галуззю.

Щодо деталей реформи "Укроборонпрому" також відомо наступне:

  1. Державні підприємства перетворяться на акціонерні товариства.
  2. Підприємства матимуть можливість об'єднання з вітчизняними та іноземними партнерами, залучення прямих, зокрема й іноземних, інвестицій.
  3. В холдингах практикуватимуть сучасні методи управління, які убезпечать від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу.