"Залізний купол" не зможе забезпечити протиракетну оборону всієї України - експерти

Фахівці кажуть, що для України ізраїльська система ППО не стане панацеєю
Ексклюзив
"Залізний купол" не зможе забезпечити протиракетну оборону всієї України - експерти
Система “Залізний купол” (Фото: МБХ Медиа)
25 Вересня 2021, 07:09
читать на русском

Військові експерти прокоментували, чи  зможе система ППО "Залізний купол" зміцнити обороноздатність України.

Михайло Самусь з Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння у коментарі "Парламент.UA" сказав, що для України, яка шукає вирішення саме протиракетних загроз з боку Росії, все ж таки треба мати системи іншого рівня — оперативного і стратегічного. Вони повинні мати дальність польоту у 200, 300 і 500 кілометрів, а також 1000 і більше.

Що стосується тих загроз, про які ми говоримо, це ракети "Іскандер", а також ракети оперативні та тактичні, які є в наявності в Росії, то ця система не буде ефективною, якщо ми говоримо про протиракетну оборону всієї території України. У такому випадку треба брати інші системи, як, наприклад, в Ізраїлі система "Проща Давида". Вона працює якраз із загрозами до 400-500 км. А ще є система Arrow-3, яка має можливості протидії ракетним загрозам дальністю 1000-3000 км. Саме це було б ефективним засобом для України, — вважає експерт.

Схожу думку у коментарі "Парламент.UA" висловив і Микола Сунгуровський. Він вважає, що "Залізний купол" не зможе стати системою протиповітряної оборони, спрямованою на протидію авіації. У такому випадку краще приглянутися до американської системи Patriot і на власні розробки.

Але, на жаль, власні розробки, якщо навіть вони і з'являться, то не скоро. У найближчі 7 років ми власних розробок у військах не отримаємо. А в цей час потрібно забезпечити повітряну оборону, — додав він.

Військовий експерт, юрист і ветеран російсько-української війни Сергій Тамарін відмітив, що територія Ізраїлю, який успішно використовує систему "Залізний купол", не співмірно менша від території Донецької та Луганської областей. Також у нас значно більше стратегічних підприємств та об’єктів, які потребують захисту хоча б на лінії зіткнення. А економіка Ізраїлю, своєю чергою, значно потужніша від української.

Нагадаємо, Комітет з правил Палати представників США схвалив збільшення військової допомоги Україні на 50 млн доларів. Очікується, що у рамках цієї допомоги Україна отримає систему ППО подібну до ізраїльського "Залізного купола".

Речниця Білого дому Дженніфер Псакі поки не підтвердила інформацію Politico про постачання Україні системи протиповітряної і протиракетної оборони (ППО) "Залізний купол".

Читайте також

1