Запорізька ОВА збиралася сплатити 56 мільйонів компанії, яка будувала льодову арену в Мелітополі під час окупації

Рішення підтримав голова ОВА Малашко та чинний мер Мелітополя Федоров
Запорізька ОВА збиралася сплатити 56 мільйонів компанії, яка будувала льодову арену в Мелітополі під час окупації
5 Жовтня 2023, 16:16
читать на русском

Запорізька військова адміністрація збиралася сплатити 56 млн грн компанії, що займалася будівництвом льодового стадіону в Мелітополі під час російської окупації.

Про це у своєму розслідуванні пише видання Mind.

Це рішення підтримав голова адміністрації Юрій Малашко та чинний мер Мелітополя Іван Федоров. На цей час платіжка застрягла на перевірці, а правоохоронці органи зацікавились "обставинами" виконання договору.

Що не так з ареною? Льодова арена в Мелітополі площею 1200 кв. м була одним зі спортивних проєктів у рамках державної програми "Велике будівництво". Тендер на її спорудження оголосили в березні 2021 року. Тоді перемогла компанія ТОВ "Мелсіті" з пропозицією у 92,2 млн грн.

Льодову арену в Мелітополі почали будувати на початку 2021 року і здали в експлуатацію в грудні 2021 року. Цей об'єкт збудували за рекордні вісім місяців. Департамент капітального будівництва та житлово-комунального господарства Мелітопольської міськради здійснив понад три десятки платежів на користь фірми-підрядника – і сплатив послуги компанії в повному обсязі (92,2 млн грн). Урочисте відкриття льодового стадіону відбулося у грудні 2021 року. На святі були присутні губернатор Запорізької області Олександр Старух і мер міста Іван Федоров.

"Усі роботи, всі без винятку (і про це свідчить урочисте відкриття льодової арени) були виконані ще до кінця 2021 року", – підтвердив Іван Федоров у коментарі для Mind.

Mind вдалося на правах анонімності поспілкуватися з чиновниками, що були дотичні до будівництва арени. Вони стверджують, що в січні 2022 року обладміністрація уклала угоду на дофінансування будівництва вартістю 9 млн грн. Тобто корегування загальної вартості, яка дійсно могла виявитися вищою за початкову. І саме ця платіжка спочатку подавалася на оплату до Держказначейства. Але начебто після окупації частина документів зникла чи була знищена, зокрема і цей договір.

Натомість з'явився новий договір, начебто укладений без проведення тендеру 3 лютого 2022 року між Департаментом капітального будівництва Мелітопольської міськради та ТОВ "Мелсіті".

У ньому зазначається, що "підрядник має виконати будівельні роботи по об’єкту Будівництво оздоровчого центру з льодовою ареною по просп. Богдана Хмельницького, 46/9, м. Мелітополь Запорізька область". Ціна договору вже сягнула 59,5 млн грн.

Якими були умови нової угоди? Згідно з документом, свої зобов’язання ТОВ "Мелсіті" мало виконати до кінця 2022 року. У календарному графіку виконання робіт на 2022 рік зазначено, що будівництво "здійснюватиметься протягом лютого – травня включно". Тоді ж мало бути проведене й фінансування робіт.

Сам договір неодноразово змінювався в липні та листопаді 2022 року. В останній версії, від листопаду, змінювався і план фінансування.

Через три тижні після підписання договору – 26 лютого 2022 року – російські окупаційні війська зайшли в Мелітополь і відтоді повністю контролюють місто. Для департаменту містобудування Мелітопольської міської ради це мало б означати, що виникли так звані обставини непереборної сили. Сторони звільняються від матеріальної відповідальності за порушення зобов’язань, якщо вони обумовлені діями іншої Сторони або обставинами непереборної сили. Факт обставин непереборної сили оформлюється Сторонами трьохстороннім актом, на підставі довідки ТПП або відповідної державної установи.

Отже, керівництво міста мало ініціювати розірвання договору в односторонньому порядку – бо контролювати виконання робіт стало неможливим. Попри це ані голова Департаменту містобудування, ані голова Мелітопольської міськради Іван Федоров протягом всього 2022 року не розірвали договір із ТОВ "Мелсіті".

Попри те що, за словами Івана Федорова, абсолютно всі будівельні роботи були виконані ще у 2021 році, в актах виконаних робіт за червень, серпень і листопад 2022 року компанія звітує про проведення кількох тисяч видів будробіт на вже збудованому та зданому в експлуатацію об'єкті.

При цьому, за даними співрозмовників Mind у ЗОВА, директор компанії Володимир Новосєльцев не надав підтверджувальних документів на придбання будівельних матеріалів, оренду техніки та їх постачання на тимчасово окуповану територію. Mind звернувся до нього за коментарем, який опублікує одразу після отримання відповіді.

Згідно з фінансовою звітністю компанії за 2022 рік (доступна в системі Youcontrol), загальний обсяг витрат становив 1,5 млн грн. Хоча за попередній рік, коли будувалась арена, витрати сягнули 192,6 млн грн. Тобто компанія фактично зупинила свою діяльність у 2022 році.

Про які ж саме будівельні роботи йдеться? Але, на відміну від цифр у фінансовій звітності за 2022 рік, в актах фігурують зовсім інші цифри. Наприклад, в акті за червень 2022 року зазначається, що в цьому місяці підрядник облаштував фундаментні плити вартістю 276 000 грн, залив монолітний бетонний пояс на суму 385 000 грн.

Тоді ж, якщо вірити документу, укладалася керамічна плитка, було облаштовано скляні перегородки в душових, вмонтовано дверні блоки та вікна тощо. Отже, лише в рамках цього акта виконаних робіт загальна сума витрат становила 8,7 млн грн.

За виконанням проєкту мали стежити комунальне підприємство "Градпроект" Мелітопольської міської ради та ТОВ "Південьпроект".

Персональну відповідальність за перевірку кошторисної документації та технічний нагляд за будівництвом несе Олександр Семеняченко. За даними джерел Mind у правоохоронних органах, Семеняченко з лютого до травня 2022 року перебував у Мелітополі, а потім виїхав на територію окупованої АР Крим. Ігноруючи факт перебування Мелітополя в окупації, КП "Градпроект" та Семеняченко документально підтвердили: підрядник свої зобов'язання виконав у повному обсязі.

21 серпня 2023 року відбулося засідання робочої групи з питань забезпечення казначейського обслуговування бюджетних установ. Очолював цю робочу групу Юрій Малашко, на засідання був запрошений Мелітопольський міський голова Іван Федоров. Одним із питань, які обговорювалися на цьому засіданні, було погашення кредиторської заборгованості перед ТОВ "Мелсіті" за виконання робіт із будівництва льодової арени.

"За результатами розгляду пропозицію щодо надання дозволу підтримано членами робочої групи", – йдеться в документі. Отже, казначейству дали "зелене світло" сплатити 59 млн грн підряднику за будівельні роботи, начебто проведені у 2022 році.

Mind звернувся до Юрія Малашка за поясненням – чим було вмотивоване таке рішення? "Станом на сьогодні згоди на погашення заборгованості немає! Матеріали пропрацьовуються у профільному департаменті ОВА", – коротко прокоментував він у відповідь.

На уточнювальне запитання: "Як же тоді документи на оплату кредиторської заборгованості опинилися без вашої згоди у казначействі? Саботаж?" – він відповів: "Мабуть".

Як коментує ситуацію Мелітопольський міський голова Іван Федоров? Mind зв'язався з Федоровим і поцікавився, чому Департамент містобудування не розірвав договір із підрядниками після початку повномасштабної війни. У відповідь Федоров сказав, що не розуміє, чому договір із підрядником мав бути розірваний. На його думку, факт окупації міста російськими військами не є причиною для несплати будівельних робіт, які згідно з актами виконаних робіт виконувалися після 24 лютого 2022 року.

Міський голова переконує: насправді всі будівельні роботи виконувалися до окупації.

Якщо вірити його словам, тоді виходить, що акти виконаних робіт за період після лютого 2022 року містять неправдиву інформацію. Бо фактично жодні будівельні роботи ні в червні, ні в серпні, ні в листопаді 2022 року в Мелітополі на льодовій арені не проводилися. Але ж як тоді перевірити чи підтвердити вартість робіт, які не були прийняті актом?

Навіть, якщо це не банальна схема "розпилу бюджету", а дійсно компанія провела роботи своїм коштом і потім виставила рахунок, то закриття договору "фейковими" актами виконаних робіт також має абсурдний вигляд.

Чому ж тоді акти виконаних робіт датуються червнем, липнем і листопадом 2022 року? "Я ж пояснюю. Я вам нагадаю. Мабуть, це був березень місяць, – каже Федоров. – Весь фінансовий орган, уся команда управлінців Мелітополя виїжджала з окупації. Потім була основна мета відновити повністю функціонування всієї міської інфраструктури. Виплата заплат лікарям, вчителям, відновлення функціонування команди – це й було зроблено. Після того ми розпочали розбиратися з кредиторською заборгованістю. І тоді до нас почали звертатися підрядники, щоб ми зафіксували заборгованість перед ними за виконані роботи раніше. А про те, що ці роботи виконані, свідчить величезна кількість матеріалів про відкриття та тестовий запуск цієї льодової арени".

Питання виникає і з приводу різкого збільшення вартості будівництва льодової арени. Адже ТОВ "Мелсіті" у 2021 році виграло тендер на суму 92,2 млн грн. І ця сума була сплачена 2021 року в повному обсязі. Звідки взялися додаткові витрати на ще 59 млн грн? Адже нових тендерів компанія у 2022 році не вигравала. Іван Федоров каже, що в лютому був підготовлений "відкоригований проєкт". І таким чином, сума будівництва збільшилася в півтора раза.

"У нас був відкоригований проєкт. Загалом сума будівництва складає (якщо я не помиляюся) приблизно 150 млн. І зі 150 млн приблизно заплачено 100 млн", – сказав Федоров.

Станом на зараз кредиторська заборгованість перед ТОВ "Мелсіті" не сплачена. Але, за словами Івана Федорова, вона буде сплачена після війни.

Читайте також

1