Заступницею голови Полтавської райради стала 22-річна секретарка Киви, яку судили за крадіжку

Заступницею голови Полтавської райради стала членкиня "ОПЗЖ", яку судили за крадіжку смартфона
Заступницею голови Полтавської райради стала 22-річна секретарка Киви, яку судили за крадіжку
Карина Дячун (Фото: vk.com/karinochka_blondinochka42)
9 Лютого 2021, 19:44
читать на русском

Членкиня партії "Опозиційна платформа - За життя" Карина Дячун, яка працювала секретаркою народного депутата Іллі Киви, стала заступницею голови Полтавської районної ради. У липні 2019 року її визнали винною в крадіжці iPhone 6 Plus вартістю 4100 грн.

Про це пише місцеве видання "Полтавщина".

Відомо, що інцидент стався в магазині Та-Da. Дівчина вкрала телефон і, вимкнувши, забрала собі. Вдома вона увімкнула айфон і  нього надійшов дзвінок від правоохоронця. Чоловік попросив повернути телефон. Зрештою все закінчилося судом. Дячун повністю визнала свою вину та розкаялась. Їй присудили штраф у розмірі 850 грн.

Через 5 місяців після суду Дячун, яка на той час працювала секретаркою в місцевому осередку "ОПЗЖ" потерпіла від вибуху гранати в офісі партії. Саме вона виявилася тією пораненою секретаркою, яка була в приміщенні під час вибуху.

Під час виборчої кампанії восени 2020 року Дячун зареєстрували кандидатом в ради різного рівня від партії "ОПЗЖ". До ЦВК України вона подала наступні відомості: освіта вища (Харківський університет внутрішніх справ), член політичної партії "ОПЗЖ", тимчасово не працює, судимість відсутня. Відомо, що з 2018 по 2020 рік вона працювала у пенітенціарній системі.

Юристи пояснили, що після внесення змін у КПК у 2020 році кримінальні правопорушення поділяються на кримінальні проступки і злочини. Кримінальним проступком є передбачене Кримінальним кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Частина 1 статті 185 КК України входить у перелік саме кримінальних проступків.

З 1 січня 2020 року, якщо людину засудили за кримінальний проступок, після відбуття покарання він вважається таким, який не має судимості, а значить за цією нормою судимості Дячун не має.

Нардеп Кива, коментуючи призначення Дячун, підтримав свою підлеглу з кримінальним минулим:

Вона працювала в офісі моїм секретарем. Щодо суду, то запитаю: ну й що? Я мав судимість. Я дивлюсь не на це, а на ділові та людські якості. Є така приказка "Від суми та тюрми – не зарікайся". Тому я погодив її призначення секретарем, а потім підтримав і її висування, – сказав нардеп.

Читайте також

Нагадаємо, згідно зі звітом партії "ОПЗЖ" у центральному апараті політсили працює лише 3 особи. При цьому партія орендує офіс площею 2 032 кв.м., що складає 677 кв.м. на одного працівника. Тому КВУ закликало НАЗК ретельно вивчити зазначені пункти офіційних фінансових звітів щодо можливого тіньового фінансування цих партій.

1