Затриманого українця Єсипенка у Криму два тижні катували струмом

Російські оперативники змусили його дати свідчення та озвучити їх для "Крим24"
Затриманого українця Єсипенка у Криму два тижні катували струмом
Затримання Владислава Єсипенка ФСБ РФ (скрін: graty.me)
24 Березня 2021, 16:15
читать на русском

Журналіста Владислава Єсипенка, якого 10 березня у Криму затримали співробітники ФСБ РФ за нібито шпигунство, два тижні катували електрикою задля отримання свідчень.

Про це повідомляє видання "Ґрати" з посиланням на джерело у СІЗО Сімферополя.

Зазначається, що на голову затриманого Єсипенка надягали "якийсь предмет", підключали до нього дроти, по яких пускали струм, поступово збільшуючи напругу.

Таким чином російські спецслужбовці змусили його дати свідчення та озвучити їх в інтерв'ю з генеральним продюсером місцевого телеканалу "Крим24" Олегом Крючковим. В інтерв'ю Єсипенко розповів, що перевозив у своїй машині вибуховий пристрій, а також зняті у Криму відео відправляв до редакції "Радіо Свобода", Крим.Реалії та до Служби зовнішньої розвідки України.

Як повідомив головний редактор "Ґрат" Антон Наумлюк, справу Єсипенка веде молодий слідчий Віталій Власов, який не міг не знати, яким чином "дістають" свідчення.

Також затриманого Єсипенка вже два тижні ховають від незалежних адвокатів, а 23 березня його навіть не привезли до суду на апеляцію по арешту.

Читайте також


Контекст. В окупованому Криму 10 березня затримали фрілансера "Радіо Свобода" за нібито збір інформації на користь українських спецслужб.

16 березня у ФСБ Росії заявили, що затримали українця за "фото- і відеофіксації місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму" нібито в інтересах українських спецслужб.

Єсипенко нібито зізнався, що робив це за завданням офіцера чинного резерву 8-го відділу 5-го департаменту Служби зовнішньої розвідки України полковника Кравчука В. А., а саморобний вибуховий пристрій зберігав в автомобілі задля власної безпеки.

Українські захисники вимагають звільнити Єсипенка, а Україна і міжнародна спільнота закликали посилити тиск на Росію через переслідування у Криму.

Нагадаємо, що в'язня Кремля, кримчанина Олега Приходька засудили до п'яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у розмірі 110 тисяч рублів за нібито тероризм.