Зеленський хоче збільшити чисельність Збройних сил

Президент вніс в Раду законопроєкти про збільшення чисельності ЗСУ та про національний спротив
Важливо
Зеленський хоче збільшити чисельність Збройних сил
Військовий тероборони (Фото: ЗСУ)
25 Травня 2021, 14:48
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкти, якими пропонує збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців для Сил територіальної оборони.

Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту № 5558 щодо збільшення чисельності ЗСУ у зв`язку із прийняттям закону ”Про основи національного спротиву”.

Законопроєктом пропонується на законодавчому рівні збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил Збройних сил України – Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору, - йдеться в документі.

Президент (досьє Володимира Зеленського) також зазначив, що в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України та окупації Криму і частини Донбасу, територіальна оборона України та рух опору набувають особливого значення у протидії загрозам нацбезпеці з огляду на можливість швидкої мобілізації військ такого роду.

Наявна модель територіальної оборони України досі ґрунтується на підходах та принципах колишнього СРСР, передбачає її розгортання після тривалого відмобілізування відповідного комплекту сил і засобів, - вказується в пояснювальній записці.

Наголошується, що прийняття проєкту закону України ”Про основи національного спротиву” дасть змогу вирішити завдання щодо залучення усього суспільства до протидії загрозам нацбезпеці та відбиття агресії з боку іншої держави, вироблення на державному рівні чіткої політики, спрямованої на організацію в Україні національного спротиву як невід`ємної складової оборони держави.

Читайте також

Нагадаємо, 25 березня 2015 року президент Петро Порошенко (досьє Петра Порошенка) підписав закон "Про численність Збройних сил України". Законом затверджено чисельність ЗСУ у кількості, яка не перевищує 250 тис. осіб, у тому числі 204 тис. військовослужбовців. В особливий період чисельність Збройних сил збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу на виконання нормативних актів про мобілізацію.

1 березня 2021 року командувач територіальної оборони командування Сухопутних військ, генерал-майор Анатолій Баргилевич заявляв, що наразі чисельність Сил територіальної оборони становить 580 осіб – це сержанти, офіцери та керівний склад.

1