Зеленський: завершується розробка Концепції національної системи стійкості

Система стійкості направлена на посилення оборонних і безпекових спроможностей країни
Зеленський: завершується розробка Концепції національної системи стійкості
Зеленський у Польщі Фото: Офіс президента
11 Травня 2021, 14:45
читать на русском

В Україні завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО.

Про це заявив Володимир Зеленський під час виступу на форумі "Україна 30. Безпека країни" у Києві, повідомляє Офіс президента.

Він нагадав, що у вересні 2020 року затвердив Стратегію національної безпеки і оборони України, яка ґрунтується на трьох основних засадах: стримування, стійкість та взаємодія, на яких зосереджено зусилля та ресурси України.

За його словами, серед пріоритетів Стратегії національної безпеки – посилення оборонних і безпекових спроможностей, міжнародної підтримки, політичного, економічного та правового тиску на агресора.

А пріоритет – це боєздатні Збройні Сили України. Підготовлений військовий резерв і ефективна територіальна оборона у поєднанні з іншими органами сектору безпеки й оборони здатні захищати країну на землі, на морі, в повітрі та – що зараз дуже актуально – у кіберпросторі, – зазначив він.

Читайте також

Він повідомив, що наразі завершується розробка Концепції національної системи стійкості, яка передбачає забезпечення базових вимог НАТО, зокрема щодо безперервності урядування та надання критичних державних послуг, стійке енергозабезпечення; дієву реакцію на неконтрольоване переміщення великої кількості осіб; стійкі ресурси забезпечення водою, продовольством; реакцію на масові втрати; стійкі системи цивільної комунікації та цивільного транспорту.

Президент наголосив, що Стратегія полягає в системному та цілісному підході до політики безпеки, а не тільки в концентрації на військовому компоненті.

Ми завершуємо розробку інших документів стратегічного планування, зокрема щодо енергетичної, інформаційної, екологічної, економічної, зовнішньополітичної та кібербезпеки України, – повідомив він.

На його переконання, розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами – членами, зокрема США, а також прагматична співпраця з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України, покладені в основу нашої стратегії взаємодії.

На думку Зеленського, реалізація положень Стратегії національної безпеки і оборони країни сприятиме формуванню нової системи гарантування національної безпеки, спроможної захищати державний суверенітет і територіальну цілісність України від усього комплексу можливих загроз.


Контекст. Україна створює національну систему переходу на стандарти НАТО. Її запуск дасть Україні змогу прискорити свій шлях до повноправного членства в Альянсі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що вступ України в НАТО потребує лише часу, але це не є фантазією.

1