Зеленський не приймав жодних рішень у зриві операції "вагнерівців" - Подоляк

В операції також не були залучені іноземні розвідки
Важливо
Зеленський не приймав жодних рішень у зриві операції "вагнерівців" - Подоляк
Михайло Подоляк (фото: facebook.com/mpodolyak2)
18 Листопада 2021, 12:00
читать на русском

Розслідування Bellingcat показало, що президент Володимир Зеленський не приймав жодних рішень у скасуванні чи зриві заходів щодо "вагнерівців".

Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в коментарі "Українській правді".

За його словами, спростувалась інформація і про залученість іноземних розвідок у діяльність української розвідки, і про зрив спецоперації Андрієм Ярмаком.

Андрій Єрмак ніколи й за жодних обставин не міг навіть пробувати керувати розвідкою і тим більше якимись її оперативними заходами. Це просто неможливо. Як з точки зору посадових обов’язків Андрія Єрмака і з точки зору того, що керівники розвідки просто не можуть сприймати накази чи розпорядження від невідповідних осіб, - сказав він.

Подоляк додав, що тема російських найманців вийшла на рівень публікації Белінгкету – увесь масив зібраних доказів злочинів, які скоїли російські найманці, буде набагато повніше сприйнятий міжнародними організаціями та правоохоронцями держав-партнерів.


Довідково. Українська сторона розшукала терористів, які причетні до катастрофи MH17 у Донецькій області та Іл-76 під Луганськом, та завербувала. Аби їх виманити із Росії, "вагнерівцям" запропонували високооплачувану роботу у Венесуелі, на яку вони швидко погодились.

Українські розвідники тоді почали спецоперацію, яка полягала в тому, щоб їхніх літак приземлити в України та заарештувати. Для вильоту був обраний Мінськ, тому що через COVID-19 рейси з Росії були недоступні. Політ із Білорусі мав проходити через повітряний простір України приблизно на 28 хвилині.

"Вагнерівці" мали опинитися в Україні унаслідок примусової посадки літака, який прямував з Мінська до Стамбула. Для цього розробляли два варіанти: або пасажиру стає погано на борту, або загроза вибуху (українські авіадиспетчери можуть дати вказівку пілоту не повідомляти пасажирів про аварійну ситуацію або навіть про зміну траєкторії польоту). Обрали другий варіант.

Проте в останній момент, коли "вагнерівці" вже прямували до мінського аеропорту, операцію було "перенесено" після зустрічі розвідників з політичним керівництвом. Таке рішення пішло з Офісу президента.

29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера", причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

Україна просила Білорусь віддати їм найманців, проте Лукашенко сказав, що самостійно з ними розбереться, оскільки побоювався, що вони дестабілізують ситуації в період виборчої кампанії в країні. Проте, за два тижні після затримання майже всіх "вагнерівців", а саме 32 з 33 затриманих, повернули до Росії. І жодних звинувачень їм ніхто не висунув.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Шевченківський райсуд Києва зобов'язав ДБР почати досудове розслідування щодо можливого вчинення президентом Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів "ПВК Вагнера".

Читайте також

1