Зеленський підписав закон про е-комунікації: які переваги

Законом передбачається низка переваг для користувачів та бізнесу
Зеленський підписав закон про е-комунікації: які переваги
Володимир Зеленський (фото: president.gov.ua)
12 Січня 2021, 16:37
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про електронні комунікації" (проєкт №3014), який Верховна Рада ухвалила 16 грудня 2020 року. Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Зазначається, що Закон встановлює правову основу діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотному спектру. Він визначає повноваження держави щодо управління та регулювання зазначеної діяльності, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.

Переваги законопроєкту для бізнесу:

  • зменшується кількість перевірок та регуляторний тиск на бізнес у сфері електронних комунікацій;
  • запобігання зловживанням - всі постачальники послуг електронних комунікаційних мереж матимуть однакові права та доступ до інфраструктури, запроваджується механізм консультацій з учасниками ринку;
  • забезпечує конкуренцію на ринку електронних комунікацій, що покращить залучення інвестицій та якість послуг для всіх користувачів.

Читайте також

Переваги для користувачів:

  • можливість обрати окремі електронні комунікаційні послуги, а не пакет;
  • право на отримання інформації щодо умов договору відповідно до правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг;
  • зменшення спаму шляхом обов'язкової попередньої згоди абонента на отримання інформації та можливість відмови від розсилки;
  • збільшення штрафу для постачальників електронних комунікацій у разі порушення прав користувачів.

У законі також зробили акцент на доступі до інфраструктури та спільному використанні інфраструктури, що суттєво знизить витрати на розгортання мереж; встановлено універсальну послугу, яка забезпечує доступність, включаючи й цінову доступність, до інтернету та голосового зв’язку.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) підписав законопроєкт №4065 про внесення змін до Податкового кодексу, який спрямований на зменшення тиску на платників податків.