Зеленський розкрив деталі держбюджету-2023 "воюючої" України

Пріоритетні видатки передбачені на сектор безпеки та оборони
Головне
Зеленський розкрив деталі держбюджету-2023 "воюючої" України
Володимир Зеленський / Фото: president.gov.ua
8 Вересня 2022, 08:46
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський розкрив деталі бюджету країни на 2023 рік. Основні видатки підуть на сектор безпеки та оборони.

Про це президент заявив у вечірньому відеозверненні. Він провів нараду із представниками уряду щодо проєкту бюджету на наступний рік.

Зрозуміло, що це буде бюджет воюючої країни... Понад трильйон гривень наступного року буде направлено на сектор безпеки та оборони - це буде пріоритетом номер один, - зазначив Зеленський.

Соціальні зобов'язання держави перед громадянами мають бути забезпечені повністю, наголосив президент.

Зокрема, хочу, щоб мене почули українські пенсіонери - уряду поставлено завдання наступного року, так само як і цьогоріч, забезпечити індексацію пенсій..., - сказав він.

За словами Зеленського, для забезпечення стабільності також буде скорочено некритичні видатки держави, які не допомагають обороні, економічному розвитку країни, а також соціальному та культурному забезпеченню українців.

Відповідно, уряд має представити програму скорочення видатків на державні підприємства, на апарат, на інституції, які не відповідають потребам цього особливого часу. Очікую від урядовців пропозицій, - додав Зеленський.

Крім цього, програма кредитування "Доступні кредити 5-7-9%" буде збережена, а також продовжать діяти програми, які допомагають бізнесу зберегти робочі місця та залучати нових співробітників.

Також планується створення спеціального фонду відновлення, який буде наповнюватися за рахунок конфіскованих російських активів.

Зеленський наголосив, що проект бюджету країни на наступний рік буде поданий до Верховної Ради вчасно.

Нагадаємо, член Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Гнатенко вважає, що держбюджет України на 2023 рік через війну буде супержорстким. Усувати дефіцит уряд планує за допомогою зовнішніх позик та внутрішніх ресурсів.

Читайте також

1