Зеленський та Штайнмаєр домовилися залишити минуле позаду та підтримувати тісні контакти

Німецька сторона зазначила, що "роздратування з минулого зникли"
Головне
Зеленський та Штайнмаєр домовилися залишити минуле позаду та підтримувати тісні контакти
Володимир Зеленський / Фото: president.gov.ua
5 Травня 2022, 17:50
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський та президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в телефонній розмові домовилися залишити минуле позаду, аби зосередитись на майбутній співпраці.

Про це йдеться у пресрелізі телефонної розмови, опублікованій на сайті президента Німеччини.

Німецька сторона, коментуючи перемовини лідерів України та ФРН, зауважила, що "роздратування з минулого зникли". Та що Зеленський та Штайнмаєр погодилися надалі підтримувати тісні контакти.

Штайнмаєр висловив солідарність, повагу та підтримку мужній боротьбі українського народу проти російських загарбників. Німеччина з самого початку підтримувала Україну фінансово, економічно та військово в її оборонній боротьбі та солідарна з Україною.

Обидва президенти схарактеризували розмову, як "дуже важливу та дуже хорошу" та погодилися підтримувати тісні контакти. Зазначається, що роздратування з минулого зникли.

Тим часом Зеленський після розмови зі Штайнмаєром очікує посилення підтримки зі сторони Німеччини. Також розповів німецькому президенту про ситуацію на фронті та критичний стан справ у Маріуполі.

Раніше візит президента Німеччини в Україну не відбувся через те, що його присутність там визнали небажаною через "грішки" минулого, в яких він пізніше розкаявся. Штайнмаєр був одним із лобістів "Північного потоку-2".

Відмова української сторони у візиті німецького президента викликала дипломатичний скандал і вкрай негативну реакцію канцлера Олафа Шольца. Погіршило конфлікт висловлювання посла України в Німеччині Андрія Мельника: він заявив, що Шольцу зараз не час вдавати із себе "ображену ліверну ковбасу" (німецьке прислів'я).

Читайте також