Зеленський за час президентства програв у суді сім разів, - Bihus.info (відео)

У двох випадках рішення є остаточним, в інших Велика Палата ВС розглядає апеляцію з боку Зеленського
Головне
Зеленський за час президентства програв у суді сім разів, - Bihus.info (відео)
Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua
14 Грудня 2021, 17:33
читать на русском

Верховний Суд задовольнив сім позовів до Президента Володимира Зеленського, встановивши порушення закону з боку глави держави.

Про це йдеться у черговому розслідуванні журналістів Bihus.info.

Першим позовом до президента Зеленського, який Верховний Суд задовольнив, був позов Володимира Горковенка – члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Його Зеленський у травні 2019 року спробував звільнити, скасувавши указ Порошенка про його призначення.

Такі дії Зеленського Верховний Суд визнав незаконними у грудні 2019 року. Велика Палата Верховного Суду відмовила Зеленському у задоволенні апеляції в травні 2021 року. При цьому суд наголосив, що укази про призначення є індивідуальними актами одноразової дії і людину неможливо звільнити, просто скасувавши такий акт.

Спосіб "звільнення", на незаконність якого Верховний Суд вказав ще в грудні 2019 року, Зеленський повторив у березні 2021 року. Президент вирішив звільнити суддю Конституційного Суду Олександра Тупицького шляхом скасування указу про його призначення. Прогнозовано, Верховний Суд знову визнав незаконною таку практику у липні цього року – з тих самих підстав, що й у справі Горковенка.

Успішні позови до Володимира Зеленського подали також Артур Герасимов, Володимир Ар’єв та Георгій Логвинський. Їм, як народним депутатам 8 скликання, Порошенко присвоїв дипломатичні ранги у зв’язку з їхньою роботою в українській делегації у ПАРЄ.

У вересні 2019 року Зеленський скасував відповідні укази Порошенка, як "безпідставні". Однак Верховний Суд вирішив, що укази про присвоєння дипломатичних рангів також є індивідуальними актами одноразової дії і їх скасування не може призводити до позбавлення дипломатичного рангу. Тому він задовольнив позови до Зеленського з боку Герасимова, Ар’єва і Логвинського.

Втім, у справах за позовами Тупицького, Герасимова, Ар’єва і Логвинського президент Зеленський подав апеляції. Рішень Великої Палати Верховного Суду у цих справах ще немає.

Натомість законної сили набуло рішення Верховного Суду задовольнити позов до Зеленського, поданий мешканцем Мелітополя Віктором Ващенком. Ващенко, який є інвалідом війни, поскаржився на те, що Зеленський не відповів особисто на його звернення (відповідь надійшла від працівників Офісу Президента). За Законом "Про звернення громадян" Президент має особисто відповідати на звернення осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Верховний Суд став на бік Ващенка, визнав бездіяльність Президента протиправною і зобов’язав Зеленського розглянути звернення відповідно до Закону. Таке рішення Суд виніс ще в лютому 2020 року, і апеляційних проваджень не було. В листопаді цього року Віктор Ващенко сказав Bihus.Info, що так і не отримав відповіді на своє звернення від глави держави.

Ще однією справою, в якій Верховний Суд задовольнив позов до Володимира Зеленського, став позов В’ячеслава Плескача щодо ненадання інформації у відповідь на запит. Це сталося у вересні 2021 року. На це рішення Володимир Зеленський також подав апеляцію.

В Офісі Президента проігнорували запит Bihus.Info на коментар щодо позиції Президента у цих справах, не надавши на нього жодної відповіді.

Нагадаємо, журналіст Юрій Бутусов пояснив, чому позивається до президента Володимира Зеленського. Так, судовий позов стосується звинувачень щодо оприлюднення  відео удару "Байрактару" на Донбасі.

Читайте також

1