Бутусов подає до суду на Зеленського через наклеп

Журналіст хоче, аби президент вибачився перед ним
Бутусов подає до суду на Зеленського через наклеп
Юрій Бутусов (Фото: УНІАН)
1 Грудня 2021, 20:35
читать на русском

Український журналіст Юрій Бутусов, який посварився з президентом під час його пресмарафону, заявив, що позиватиметься до суду проти Володимира Зеленського.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

Брехня президента Зеленського проти мене на пресконференції, звинувачення в тому, що я першим опублікував відео удару "Байрактара", внаслідок чого нібито загинули наші солдати. Подання судового позову. Я примушу Зеленського відповідати за цю брехню, - написав журналіст.

Він каже, що "за українськими законами Зеленському доведеться в тому самому місці в тій же формі вибачитися переді мною за свою брехню".

Сподіваюся, це буде чудовий прецедент, коли президент відповідає на всю країну за образу журналіста, - додав Бутусов.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року журналіст Юрій Бутусов заявив, що Зеленський, глава Офісу президента Андрій Єрмак та начальник комітету з розвідки Руслан Демченко "зірвали добре підготовлену і продуману спеціальну операцію, яку Україна проводила спільно зі спецслужбами країн НАТО" - щодо затримання вагнерівців.

Цю інформацію в ОП неодноразово спростовували - у президента спочатку взагалі не визнавали проведення такої спецоперації, проте спочатку голова ОП Єрмак визнач, що ця спецоперація проводилася. Потім це підтвердив і президент Зеленський.

У вересні 2021 року видання CNN повідомило, що спецоперація із затримання "вагнерівців" в Україні відбувалася "з відома Сполучених Штатів".

У ТСК, яка розслідує "вагнергейт" заявили, що спецоперація проводилася без участі інших країн. ТСК також не знайшла підтвердження, що відбувся витік інформації з української сторони стосовно першого розвідувального та другого активного заходів щодо затримання бойовиків.

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Зеленський під час пресмарафону 26 листопада назвав Бурбу брехуном і заперечив причетність Єрмака до вказівки зупинити  проведення операції.

Цього ж дня під час пресмарафону президент назвав Бутусова людиною, котра працювала на олігарха Ігоря Коломойського й що він образився на чиновників з ОП, бо не отримав посади у Міноборони.

Зеленський заявив, що після публікації Бутусова про застосування дрона на Донбасі бойовики почали атакувати та скидати бомби на позиції захисників.

На вашій совісті смерті людей. Після цього скільки було на нас атак і скинутих бомб дронами, - сказав він, звертаючися до журналіста.

Після пресмарафону президента ДБР відкрило кримінальне провадження через пост журналіста Бутусова.

А радник голови ОП Єрмака Олексій Арестович заявив, що Бутусову загрожує смерть і попросив для нього держохорону.

Читайте також

1