Президент щодо "вагнергейту": мені соромно за цей епізод у житті розвідки

Зеленський стверджує, що вся провина за зрив спецоперації - на Бурбі
Важливо
Президент щодо "вагнергейту": мені соромно за цей епізод у житті розвідки
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
26 Листопада 2021, 14:44
читать на русском

Президент Володимир Зеленський відповів на звинувачення екскерівника Головного управління розвідки Василя Бурби що зриву спецоперації із затримання "вагнерівців" у Мінську.

Під час пресмарафону 26 листопада Зеленський зауважив, що голова його Офісу Андрій Єрмак не мав повноважень скасовувати спецоперацію.

Секретар йому щось сказав? Усі мої розпорядження письмові. Яке розпорядження? Що міг акцептувати Єрмак з приводу операції? У нього немає повноважень. Як він його слухався?.., - зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що йому "соромно за цей епізод у житті розвідки".

Я вам не кажу, як росіяни відреагували на це, яку інформацію я отримав, як вони раділи, як вони нас "удєлалі". Мені соромно за цей епізод у житті розвідки, видатних розвідників України. Мені соромно. Ми були слабкими у цій операції. Ось за що мені соромно і що справді відбувалося, - додав він.

Щодо ролі екскерівника ГУР Бурби у цій спецоперації, Зеленський зазначив, що "це була "операція Бурба", яка на щастя скінчилась".

Приходить товариш Бурба... і розповідає, що він пропонує. У мене було одне питання, я йому прямо його задав: "Турецькі авіалінії", Ердоган має знати? – Ні. – Зрозумів... Я не хочу вдаватися в подробиці, що я не вірю, що це наша операція, у мене відчуття, що нас втягують. Я кажу: "Хочу знати. Літак турецьких авіалінії, що вилітає з Мінська, – там будуть звичайні люди, громадяни Туреччини і не лише, понад сто людей. Коли ви пропонуєте, щоб знизився літак і ми його приземлили в Україні, у мене запитання: а якщо бойовики захоплять цей літак – може бути? - Може. А може бути таке, що вони заберуть цей літак і всі люди загинуть? Навіть краще: ми звинуватимо в цьому інших... Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана детально, я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо будуть детально прораховані речі і якщо не постраждають люди, - розповів деталі президент.

Зеленський каже, що коли Бурба зрозумів, що його ідеї "були хлопнуті й розколоті Росією", він вирішив "злити цю інформацію через засоби масової інформації України".

Він її злив. Я більше не хотів зустрічатися з цією людиною, який не є розвідником нашої держави. Ось і все, - завершив він розповідь.

Нагадаємо, 17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також

1