Зеленський про заяви Бурби щодо вагнерівців: заробляв на цьому гроші

Президент звинуватив ексглаву ГУР у розгоні Євромайдану в 2014 році
Зеленський про заяви Бурби щодо вагнерівців: заробляв на цьому гроші
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
26 Листопада 2021, 14:04
читать на русском

Президент Володимир Зеленський під час пресмарафону прокоментував заяви колишнього керівника ГУР Василя Бурби щодо зриву спецоперації із затримання бойовиків ПВК "Вагнера".

Глава держави звинуватив Бурбу в тому, що він "заробляв на цьому гроші".

Що стосується пана Бурби я вважаю що це була операція Бурба, яка на щастя скінчилась. Коли я прийшов я хотів його звільнити, бо розвідники негарно про нього відгукувались… Він бізнесмен, але розвідка це не Бесарабка. Він отримував інформацію і заробляв на цьому гроші. Такий керівник розвідки мене не влаштовував. І не влаштовував міністра оборони... Ви розумієте – це авантюрист і аферист… Я ніколи не хотів говорити про нього так. Але зараз, коли його звільнили, ну, дріб’язкова людина, котра робить ремонти у Кончі за 11 мільйонів..., - сказав Зеленський.

Він також звинуватив Бурбу у причетності до розгону Євромайдану у 2014 році та згадав колишнього президента Петра Порошенка.

За його словами, саме п'ятий президент після Революції Гідності "вирішив зберегти Бурбу біля себе" і дав йому посаду глави розвідки, хоча у Бурби начебто не було досвіду у розвідувальній роботі.

Коли я прийшов, я хотів його звільнити, бо розвідники не дуже гарно про нього говорили. Він керував блокуванням транспорту на Майдану, коли розганявся Майдан, він керував транспортом, коли був в СБУ. Він цим займався, але Петро Олексійович вирішив його зберегти. Поставив його керівником розвідки України. Він не розвідник, він СБУшник, він особисто розвідоперацій не виконував, - сказав президент.

Нагадаємо, 17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також

1