Арестович звинуватив Бурбу у проведенні "вагнергейту" без погодження з президентом

Представник ОП каже, що ексглава ГУР поставив Зеленського вже перед фактом
Важливо
Арестович звинуватив Бурбу у проведенні "вагнергейту" без погодження з президентом
Олексій Арестович. Фото: УНІАН
23 Листопада 2021, 10:25
читать на русском

Активна фаза спецоперації щодо затримання вагнерівців була розпочата без погодження із верховним головнокомандувачем.

Про це заявив радник глави Офісу президента України, спікер української делегації у ТКГ з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович в етері телеканалу "UA:Перший".

Пан Бурба, за деякими даними, які у мене є, ініціював активну фазу операції по затриманню, не повідомивши верховного головнокомандувача. Одноосібно, ініціативно. Тобто найманці відправилися у Білорусь за нашим сценарієм без повідомлення президента України, верховного головнокомандувача, - сказав він.

Він також прокоментував інформацію, що влада звільнила розвідників, які були причетні до спецоперації.

Я можу вам закинути ще одну версію, яку належить перевірити ДБР. Перше, розвідників, які виконували цю операцію у 2018 році, не лише не відсторонили, але і нагородили й вони служать досі. Відсторонили лише командира спецрезерву, його заступника і колишнього співробітника СБУ, який перевівся до ГУР. Відсторонили їх за нездатність пояснити величезні фінансові витрати, як капітальні, так і оперативні витрати, - сказав запевнив Арестович.

Нагадаємо, 18 листопада 2021 року журналістка Яніна Соколова опублікувала у Фейсбуці "внутрішні документи Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР МО) щодо підготовки спецоперації "Авеню" (щодо затримання вагнерівців). Соколова написала, що ці документи їй підкинули на флешці. Серед документів - лист ексміністру оборони України Андрію Тарану, датований 22 червня 2020 року і підписаний 1 липня цього ж року колишнім головою ГУР МО Василем Бурбою. Також оприлюднено затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу "Авеню", підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року.

У цих документах значиться, що СБУ отримала матеріали на 138 осіб, причетних до злочинів на Донбасі, а для відправки маршрутом Москва - Мінськ - Стамбул була сформована група лише з 48 найманців. Також стало відомо, що через турфірму було придбано квитки на літак "Turkish Airlines" сполученням Мінськ - Стамбул для 33 осіб на 25 липня та для 14 осіб на 27 липня.

В оприлюднених документах зазначається, що у ГУР вирішили "вважати спеціальний захід "Авеню" проведеним", а витрати на нього в сумі 719 382 гривні та 34 копійки - "виправданими".

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Згідно з інформацією розслідувачів, ексглава Головного управління розвідки Василь Бурба пояснював, що рішення відкласти спецоперацію по вагнерівцях запропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак, щоб не зірвати домовленості з Росією про перемир'я на Донбасі з 27 липня 2020 року.

Бурба заявив, що глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені глави держави Володимира Зеленського дав усну вказівку перенести спецоперацію щодо "вагнерівців".

Українська влада спочатку заперечувала сам факт підготовки такої операції, потім називала її "не нашою операцією". Згодом вищі посадові особи визнали факт проведення спецоперації та її зрив. Була створена парламентська ТСК, однак і вона не змогла встановити винних у зриві спецоперації.

Читайте також наш матеріал"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського 

Читайте також

1