Висновки ТСК щодо "справи вагнерівців": витоку інформації не було

Комісія Верховної Ради не змогла встановити, хто відтермінував спецоперацію
Головне
Висновки ТСК щодо "справи вагнерівців": витоку інформації не було
Силовики у балаклавах Фото: cottonbro з Pexels
15 Листопада 2021, 16:13
читать на русском

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради оприлюднила попередній звіт щодо розслідування зриву спецоперації по затриманню найманців ПВК Вагнера влітку 2020 року.

Документ оприлюднила на своїй сторінці у Фейсбуці голова тимчасової слідчої комісії ВР Мар'яна Безугла.

У звіті щодо питання можливого витоку інформації про заплановану спецоперацію по затриманню "вагнерівців" зазначається, що "в Російській Федерації та Республіці Білорусь могли знати про окремі процеси, які відбувались в ході реалізації першого розвідувального та другого активного заходів українських спецслужб".

Зокрема, зазначається, що ТСК отримала матеріали розвідувального співтовариства про те, що один з 33 найманців наприкінці травня 2020 року спочатку звернувся із заявою до ФСБ РФ, а потім (вже на початку липня 2020 року) передав аналогічну інформацію до ГУ ГШ ЗС РФ, де детально розкрив порядок встановленого ним контакту із "вербувальниками" ПВК "МАР", подальші заходи із "працевлаштування", а також конкретні дії "вербувальників".

У своїх заявах він висловив прохання перевірити викладені факти на предмет наявності в діях "вербувальників" ПВК
"МАР" складу злочину, передбаченого статтею 359 КК Російської Федерації ("Найманство"), - зазначено у документі.

ТСК також не знайшла підтвердження, що відбувся витік інформації з української сторони стосовно першого розвідувального та другого активного заходів на будь-якому з їхніх етапів.

Зокрема, жодна заслухана ТСК особа не зазначила, що знає про факт подібного витоку. ТСК встановлено, що всі матеріали, які з’явилися в мережі Інтернет, датовані починаючи з 13 липня 2020 року та походять з СБУ, Офісу Генерального прокурора. При цьому жодного документа розвідувальних органів в публічному доступі немає, - кажуть в комісії.

У ТСК вважають, що затримання 33 найманців "було очікуваним наслідком роботи білоруської спецслужби в умовах посиленого контррозвідувального режиму напередодні президентських виборів".

Також слідча комісія заявляє, що розмова президента України Зеленського з очільником Республіки Білорусь Олександром Лукашенком  відбулася після затримання 33 найманців білоруськими спецслужбами, а саме – 05.08.2020.

На брифінгу у ВР Безугла заявила, що спецоперація планувалась на 25 липня, але її було відтерміновано на 30 липня. Хто ухвалив це рішення, ТСК встановити не змогла.

Президент Володимир Зеленський цього не робив, а голова Офісу президента Андрій Єрмак не має відповідних повноважень, - наголосила вона.

Щодо попередніх висновків та рекомендацій ТСК по справі "вагнерівців", у документі зазначається, що "ТСК встановила, що правоохоронними органами та прокуратурою України було зроблено все необхідне для екстрадиції затриманих найманців з території Республіки Білорусь, але підготовка відповідних документів для екстрадиції почалась вже після того, як найманців було затримано в Республіці Білорусь, що призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на результати спроб екстрадиції в рамках механізмів міжнародного правового співробітництва для притягнення цих осіб до відповідальності.

ТСК констатує незадовільність роботи правоохоронних органів із розслідування кримінальних проваджень, - зазначено у звіті.


Нагадаємо, 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера". Однак жодних звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Водночас президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОП Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Шевченківський райсуд Києва зобов'язав ДБР почати досудове розслідування щодо можливого вчинення президентом Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів "ПВК Вагнера". Це сталося після того, як Зеленський у червні 2021 року в інтерв'ю розповів про розмову із Лукашенком щодо "вагнерівців".

Читайте також

1