Лукашенко озвучив свою версію інциденту з вагнерівцями у Білорусі

Президент Білорусі стверджує, що серед затриманих були українці
Головне
Лукашенко озвучив свою версію інциденту з вагнерівцями у Білорусі
Затримання “вагнерівців”
10 Серпня 2021, 10:44
читать на русском

Президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів про так звану "справу вагнерівців" і пояснив, чому відправив затриманих до Росії.

Про це він розповів у програмі "Велика розмова".

Лукашенко розповів, що після затримання бойовиків ПВК "Вагнер" українська влада вимагала видати їх.

Росіяни дзвонять — ні в якому разі, там російські громадяни. Там, по-моєму, троє було українців, а інші росіяни. Я, по-моєму, ухвалив мудре рішення: доручив генеральній прокуратурі запросити для переговорів генпрокурорів з Росії та України — і сядьте втрьох і визначтеся, що робити. Ніхто не приїхав. Тоді я запросив свого старшого сина, він був помічником з нацбезпеки. Кажу: Постав їм, від мого імені, одне питання — ви куди хочете поїхати? Усі сказали: Тільки в Росію, — розповів він.

За словами президента Білорусі, оскільки ні Росія, ні Україна "не проявили інтересу" до затриманих, він вирішив прислухатися до бажання затриманих та відправив їх до Росії.

Лукашенко стверджує, що до кордону з РФ вагнерівців відправив його син Віктор (на той час помічник президента з нацбезпеки і куратор силового блоку), який "нагодував їх та напоїв".

Вони вибачилися, вони поклялися. Всі слідчі дії провели, - розповів він.

Лукашенко стверджує, що після цього його син вивіз затриманих до російського кордону, а "по дорозі вони розшифрували відверто, взяли телефон, подзвонили" і під Смоленськом вагнерівців "хтось зустрів".


Контекст. 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера". Однак жодних звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Водночас президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОП Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Шевченківський райсуд Києва зобов'язав ДБР почати досудове розслідування щодо можливого вчинення президентом Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів "ПВК Вагнера".

Читайте також

1