Зерновий коридор: що дасть Україні відкриття морських портів

Початок експорту врожаю дозволить отримати близько мільярда доларів на місяць
Важливо
Зерновий коридор: що дасть Україні відкриття морських портів
Комбайни в полі Фото: https://www.facebook.com/mapfu2021
25 Липня 2022, 21:05
читать на русском

Відкриття морських портів дозволить отримати близько мільярда доларів на місяць.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Принципово важливо, щоб Україна отримала валютні надходження, а відкриття морських портів дозволить отримати близько мільярда доларів на місяць. Також важливо, щоб наші фермери отримали фінансування та мали запланувати посівний сезон, - зазначив він.

Міністр розповів, що розмінування Чорного моря відбудеться лише в межах коридору, необхідного для експорту агропродукції з українських портів. Він зазначив, що всі каравани супроводжуватимуть українські рятувальні судна, які першими проходитимуть цей коридор.

Також Кубраков сказав, якщо росія повторить обстріли і ті, хто підписувався під зерновою угодою не зможуть гарантувати безпеку, експорт не працюватиме.

Під час брифінгу міністр інфраструктури повідомив, що днями повноцінно запрацює Координаційний центр за дотриманням "зернових угод":

Триває робота над узгодженням останніх документів і вже з кінця тижня Угода має запрацювати. Діяльність координаційного центру полягає у нагляді за функціонуванням гуманітарного коридору та не розповсюджується на територіальні води України.

Він пояснив, що для української сторони принциповим питанням було, щоб у територіальних водах та у портах все контролювала Україна, наші ЗСУ. Представників інших країн або ООН там не було і не буде.

Тим часом міністр аграрної політики Микола Сольський під час брифінгу зазначив, що кошти, які держава отримає від продажу зерна, необхідні фермерам для того, щоб планувати нову посівну кампанію. Тому, зернова угода має розв'язати ці проблеми.

Кількість зерна, яка піде з України, має збільшитись, логістика стане дешевшою. Нашій державі також важливо, щоб Україна мала правильну репутацію у світі, - підкреслив Сольський.

Насамкінець Юрій Васьков, заступник міністра інфраструктур, наголосив, що вже за два тижні буде технічно можливим експорт з усіх трьох портів Одеської області:

Зараз триває робота на портових терміналах та суміжних підприємствах. Протягом доби Україна буде готова працювати над відновленням експорту агропродукції з портів – Чорноморська та Одеса. Пізніше буде долучено і порт Південний. За два тижні буде технічно можливим експорт з усіх трьох портів.

Тим часом Одеській ОВА зазначили, що через морські коридори з України планують вивозити 3 мільйони тонн українського зерна щомісяця.

Нагадаємо, 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна морем. Відповідний документ підписали також представники росії, Туреччини та ООН. Прямої угоди між Україною та росією не буде.

Проте вже наступного дня російські бойовики атакували Одесу. Зокрема, Одеський морський торговий порт, де готується зерно для відправки.