Зернову угоду подовжили на 120 днів

Україна просить внести до угоди і порт Миколаїв
Головне
Зернову угоду подовжили на 120 днів
Корабель із зерном (фото: Олександр Кубраков Фейсбук)
17 Листопада 2022, 12:23
читать на русском

Угоду, яка дозволила відновити експорт продовольства з портів України, продовжили на 120 днів. Рішення ухвалено в Стамбулі.

Про це повідомляє міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Facebook.

"Ініціатива з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море" продовжена ще на 120 днів", - написав він.

Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об‘єднаних Націй та Туреччина.

"Український агроекспорт сьогодні залишається дієвим інструментом протидії світовій продовольчій кризі. З першого серпня, початку роботи зернової Ініціативи і по сьогоднішній день Україна експортувала понад 11 мільйонів тонн агропродукції до 38 країн світу. Це значний обсяг, але недостатній. Світовий ринок не має можливості замінити українську агропродукцію в найближчий перспективі. Разом з тим можливо збільшити обсяги нашого продовольства для світу. Ми офіційно звернулися до партнерів по ініціативі з пропозицією продовжити ініціативу мінімум на 1 рік та долучити до неї порт Миколаїв. Очікуємо на їх відповідь", - розповів міністр.

Кубраков також зазначив, що важливо забезпечення ефективної роботи Спільного Координаційного Центру. Україна вже внесла свої пропозиції щодо розв'язання наявних проблем.

Ми маємо використовувати весь наявний експортний потенціал наших портів, щоб світ швидко отримував необхідні обсяги продовольства, - підсумував Кубраков.

Нагадаємо, що 30 жовтня РФ заявила про вихід із зернової угоди нібито через те, що Україна обстріляла кораблі Чорноморського флоту країни-агресорки. Попри це, Україна, Туреччина та ООН продовжили рух суден у межах зернового коридору.

2 листопада Росія повернулася до зернової угоди.

Водночас Чорноморська зернова ініціатива працює не на повну потужність через російських інспекторів, котрі перевіряють зерновози у “коридорі”. У жовтні представники рф у Спільному координаційному центрі (СКЦ) працювали так, що кількість інспекцій на добу скоротилася до семи-дев’яти, зрештою виникла черга з 210 суден. Половина з них була завантажена й очікувала інспекції на вихід, ще половина – на вхід.

Україна раніше запропонувала Туреччині та ООН продовжити угоду щонайменше на рік, а також розширити ініціативу на порти півдня Миколаївської області, які забезпечували 35% українського експорту продовольства до повномасштабного нападу Росії.

1