Звинувачення за Іловайськ повторюють на замовлення правоохоронців - Сорд

Подібні закиди озвучують в окремих ЗМІ
Ексклюзив
Звинувачення за Іловайськ повторюють на замовлення правоохоронців - Сорд
Влад Сорд на Марші героїв (фото: ФБ)
2 Квітня 2021, 17:38
читать на русском

Підозрюваний у хуліганстві за протести під Офісом президента громадський активіст і учасник АТО Влад Сорд пояснив, кому вигідні звинувачення у "липових" орденах та неучасті у бойових діях на Сході.

Про це сам Сорд розповів в ексклюзивному інтерв`ю Парламент.UA.

Щодо "Іловайських звинувачень", то їх ретранслюють на замовлення правоохоронної системи окремі "лідери думок" та одіозний телеканал 1+1, зокрема телешоу "Право на владу". Це не єдині закиди, котрими намагались знищити мою репутацію в інформаційному полі, однак лише з Іловайськом та орденом вони досягли часткового успіху, - поділився Сорд.

Активіст вважає, що це робиться, щоб відвернути увагу українців від суті протестів під ОП, перемкнути увагу спершу на форму протесту, а тоді на особи учасників, котрим повручали підозри.

Усе це лише доводить, що влада не готова до змін та діалогу, однак тяжіє до цензури, диктатурщини, cancel culture та маніпуляцій суспільними настроями, симпатіями, думками, - аналізує Сорд.

Далі активіст розповів, що в питаннях участі в боях під Іловайськом проти нього буквально спрацював час. Події, що відбувалися на початку війни, у 2014-му, у цих стресових, нечітких спогадах 19-річного добровольця про жахливий перший бойовий досвід збереглися як зовсім викривлені та поплутані, змішалися локації й позивні.

Реконструюючи події семирічної давності (був змушений через тиск низки лідерів думок, що намагалися налаштувати проти мене ветеранську спільноту), я був переконаний, що називаю саме ті позивні-дати, про котрі веду мову, однак виявилося, що я дозволив емоціям взяти гору і припустився багатьох помилок, котрі щиро образили дійсно гідних побратимів - однак я навіть не здогадувався про це та наполягав на своєму, - пояснив Сорд.

Пізніше активіст вибачився перед бійцями-добровольцями за "свої помилки і косяки" і наголосив, що це "виключно його відповідальність".

Інфокампанія з цькування мене мало не породила скандал, що кидав би тінь на усіх добровольців. Але кілька бійців приїхали до мене і ми разом обговорили масу спірних моментів та дійшли згоди. Для всіх, хто зловтішається попередніми непорозуміннями, можу сказати, що перепрошувати перед цими людьми за власні помилки й косяки мені не соромно і соромно ніколи не буде. Це моя відповідальність, - підсумував Сорд.

Активіст розповів, що після бесіди з бійцями усі погодилися, що попри нечіткі спогади першого року війни, йому зовсім не було сенсу приписувати собі якісь зовсім негероїчні, хаотичні епізоди, "адже ті два кількаденні виїзди до Іловайська губляться на тлі мого загального бойового шляху, з участі в ОУНі на Пісках, зі службою в 93-й ОМБр з Бутівкою тощо", зауважив Сорд.

Читайте також


Контекст. 20 березня під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у Києві відбулася чергова акція протесту у підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка. Протестувальники побили вікна та двері будівлі ОП, закинули усередину димову шашку та фаєри.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко відреагував на суботню акцію протесту під будівлею Офісу президента. За його словами, "план провокаторів по кровопролиттю в центрі Києва був зірваний". Геращенко назвав акцію протесту "вакханалією брутального, замовного насильства", а активістів, які підтримують Стерненка нацистами і скінхедами.

Під час акції поліція затримала одного з учасників Владислава Сорда (Стафійчука), ветерана 93 ОМБР. Біля Печерського відділку поліції, де його утримували, сталися сутички між правоохоронцями та прихильниками Стерненка.

Друг Стерненка Роман Ратушний заявив, що Стафійчук був "мирним учасником акції" під ОП. Також він запевняє, що учасники акції біля Офісу президента не планували бити вікна будівлі, а зробили це "поліцейські провокатори".

Печерський суд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт Владислава Гранецького-Стафійчука (Сорда), який, на думку поліції, бив шибки під час акції на підтримку активіста Сергія Стерненка 20 березня.

1