Чи варто Україні приймати білоруських біженців - пояснення експерта

Микола Спірідонов

політолог

Чи варто Україні приймати білоруських біженців - пояснення експерта
Біженці з Білорусі (фото:TUT.BY)
10 Листопада 2021, 16:54
читать на русском
Політолог пояснив, чому виникла криза з білоруськими мігрантами та як діяти Україні

На білорусько-польському кордоні кілька днів ночують тисячі біженців: ця тема стала топ-новиною міжнародних видань. 10 листопада експерт із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії у німецькому Бундестазі Нільc Шмід запропонував відкрити контрольований шлях для мігрантів до Польщі і залучити Україну до вирішення проблеми біженців на кордоні з Білоруссю.

Парламент.UA поспілкувався з політичним експертом Миколою Спірідоновим про те, чому виникла криза з білоруськими біженцями і що робити в цій ситуації Україні.

Що стало причиною загострення мігрантської кризи білорусів

Це гра Олександра Лукашенка: він зайняв дуже цинічну та прагматичну позицію. Більшість країн світу не визнали його законно обраним президентом. А він мав певні зобов'язання, що буде стримувати ці потоки мігрантів.  Натомість тепер Лукашенко не заважає мігрантам, мовляв, якщо я для вас не президент, то нехай вам пані Тихановська, яку ви вважаєте президентом, мігрантів стримує.

Тому зараз країни Заходу поставлені перед вибором: або визнати Лукашенка, щоб виконував свої зобов'язання, або не визнавати Лукашенка і він не буде стримувати потік біженців.

Натомість у країнах Європейського Союзу зростає напруга навколо питання біженців, адже вони отримують чималі виплати маючи там офіційний статус. Тому європейці намагаються створити якомога більше перешкод для біженців, в тому числі для білорусів. Оскільки мігрантська криза наростає, європейці зацікавлені в тому, щоб частину цього удару на себе взяла і Україна.

Але в Україні навіть свої громадяни, ті самі пенсіонери, які працювали все життя, отримують мізерні виплати. Якщо ми будемо забезпечувати біженців на тому рівні, на якому вимагає ЄС, то соціальна напруга наросте вже серед самих українців.

Як Україні не "образити" ЄС, але і не створювати мігрантську проблему всередині країни

Насамперед потрібно більш ретельно захищати україно-білоруський кордон. Це ще й доцільно з безпекової точки зору, адже напад Росії може відбутись і з білоруського боку.

Крім того, потрібно торгуватись з європейцями: ми приймаємо частину біженців, а нам дають гроші на їх забезпечення і додаткові інвестиції в країну.

Категорично відмовлятись не варто, бо ми також маємо певні зобов'язання перед ЄС, але потрібно захищати свої інтереси. Якщо Європа хоче, щоб ми приймали велику кількість біженців, то нехай думають і про компенсатори.

До речі, якщо частина цих людей буде працювати, то Україні це буде навіть корисною. Навіть якщо вони не сплачуватимуть офіційних податків, то як мінімум витрачатимуть гроші на українську продукцію і товари, в які вже закладені акцизи та збори.

1