Росія нападе, щоб почати знову торгуватись за Крим - експерт

Андрій Каракуц

експерт-міжнародник

Росія нападе, щоб почати знову торгуватись за Крим - експерт
Військові Фото: https://t.me/OP_UA/4733
24 Листопада 2021, 16:11
читать на русском
Андрій Каракуц пояснив, чому на слова Секретаря РНБО РФ Миколи Патрушева варто зважати та які сценарії військового вторгнення до України розробляли 7 років в Кремлі

23 листопада Секретар Ради національної безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що "будь-якої миті в Україні може спалахнути так, що мільйони українців побіжать шукати притулок в інших країнах". Водночас кілька авторитетних іноземних видань, в тому числі Bloomberg опублікували інформацію про те, що Росія планує вторгнення до України.

Парламент.UA поспілкувався з експертом з міжнародних питань Андрієм Каракуцем та дізнався, чи справді готується військове вторгнення РФ, чи варто сподіватись на підтримку країн Заходу та яку позицію займе Китай.

Росія своїми божевільними діями демонструє, що з нею краще не зв'язуватись

Необхідно звертати увагу на те, що говорять російські високопосадовці, адже, зазвичай, те, що вони говорять, пізніше втілюється у життя. Микола Патрушев займає досить високу посаду - Секретар Ради національної безпеки РФ: його слова - прямий натяк на дії, до яких може вдатись Російська Федерація. Зрозуміло, що зараз - це насамперед психологічні операції, з метою посилити свої позиції під час переговорів. Росія готова вдаватись до будь-яких заходів та божевільних дій, які вона вважає за потрібне, щоб захищати свої національні інтереси. Вони демонструють, що з ними краще не зв'язуватись.

Ці погрози спрямовані на те, щоб США та країни Заходу припиняли співпрацю з Україною: припинили постачання військової зброї та надання фінансової допомоги. Це робиться для того, щоб Україна остаточно не перейшла в західну орбіту.

Логіка Росії полягає у тому, що є великі держави, а є держави, які не мають суверенітету: не суб'єктні держави. І Україна, в розумінні російської влади, не суб'єктна держава, яка має підкорюватись тому, що диктують великі держави. США та країни Заходу дотримуються іншої парадигми, коли кожна країна може самостійно визначати, у яких блоках вона хоче брати участь.

Чи варто Україні розраховувати на продовження підтримки з боку США за країн ЄС

Підтримка України не припиниться. Вона вже стає інституційною, зокрема, зі Сполученими Штатами у нас вже оновлена хартія про стратегічне партнерство. Чому Росія робить це зараз? Вони розуміють, що у середньостроковій перспективі, через 3-5 років, вони втратять будь-які важелі впливу і не зможуть змінити курс України на  Захід: вони бояться остаточно втратити Україну. А доки у них ще є можливості щось змінити, вони будуть максимально відпрацьовувати усі напрямки, за якими ще можуть це робити: будуть вдаватись до ядерного шантажу, провокувати політичну нестабільність, здійснювати військові провокації. Все це буде робитись для того, щоб продемонструвати, що Україна як держава не склалась.

Наскільки реальним є військове вторгнення Росії до України

Військове вторгнення - це остання опція, яку може використати Росія. Всі ці 7 років така опція готувалась. Російська армія поступово нарощує свою присутність навколо кордонів України. Навіщо Росії така потужна армія, якщо вона її ніколи не використовує? Але потрібно зважати на контекст, в якому вона буде використовуватись. Щоб не нарватись на нові санкції, Росія має влаштувати якусь гуманітарну катастрофу і вводити свої війська під приводом миротворчої операції. Зрозуміло, що місцем для такої гуманітарної катастрофи може бути непідконтрольна Україні частина Донбасу.

Росія нападе, щоб почати знову торгуватись за Крим

Збройні сили України готові до подібних провокацій. Важливо зважати на інформаційний аспект, адже російська пропагандистська машина буде працювати на те, щоб висвітлити свої дії у потрібному їм ракурсі. Зрозуміло, що окупувати територію України вони не зможуть, але вони будуть використовувати це вторгнення для нових переговорів заради своєї основної мети: з 2014 року вони хочуть, щоб світ визнав окупацію Криму та визнав його частиною російської Федерації. Росія нападе, щоб почати торгуватись знову.

На Китай розраховувати не варто

Позиція Китаю - не втручатись, але підтримувати дії РФ вони не будуть. У Китаю своя гаряча точка - Тайвань. У прямому військовому союзі чи співпраці Китай не буде нічого робити проти України, але й голосувати "проти" також не буде. В цьому випадку ми не можемо сподіватись на Китай.