Транш у 700 млн дол від МВФ - підтримка з боку ЄС на тлі зростаючої агресії Росії

Андрій Новак

економіст

Транш у 700 млн дол від МВФ - підтримка з боку ЄС на тлі зростаючої агресії Росії
Транш від МВФ (Фото: anna-news.info)
23 Листопада 2021, 17:34
читать на русском
Економіст Андрій Новак пояснив куди підуть кредитні гроші від МВФ та чи ефективно Україна використала попередній транш

Міжнародний валютний фонд завершив перегляд програми stand-by, за результатами якого погодив виділити Україні 700 млн доларів. Це другий транш в рамках цієї програми, яка тепер подовжена до кінця червня 2022 року. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що отримані кошти підуть на підтримку фінансової системи країни й боротьбу з наслідками коронавірусної пандемії.

Парламент.UA запитав економіста Андрія Новака, на які умови довелось піти Україні заради чергового траншу від МВФ, чи раціонально будуть витрачені ці кошти та як українці повертатимуть набрані борги.

Ці 700 млн доларів - недоотримані раніше Україною гроші

Ці 700 млн доларів ми отримали в рамках чинної програми між МВФ та Україною stand-by. Вона мала закінчитись цього року, але МВФ подовжив її ще на пів року, оскільки Україна недоотримала близько половини передбаченої програмою суми. Власне, ці 700 млн доларів, які Україна отримає до кінця року, це частина того, що ми ще недоотримали. Решту, швидше за все, ми отримаємо або в першому, або у другому кварталі наступного року.

Щоб отримати решту суми, а це близько 2 млрд доларів, Україні доведеться виконати ті умови, які передбачені програмою stand-by. Це наші особисті проблеми, що ми дуже повільно виконуємо ті зобов'язання, які беремо шляхом підписання різних міжнародних програм. Тому кожного разу під час перемовин нам нагадають, що якесь домашнє  завдання ми ще не виконали.

Транш від МВФ - підтримка України на тлі зростаючої агресії з боку Росії

Вимоги прописані у самі програмі stand-by: деякі з них Україна виконала, деякі - частково, деякі - не виконала. Зараз не стоїть принципово питання, що ми повинні щось зробити, щоб отримати ці гроші. Надходження цього траншу - це один з елементів загальної підтримки України з боку наших Західних партнерів, в умовах загострення та зростаючи агресії Росії. Таким чином наші партнери демонструють підтримку не лише в питаннях оборони і безпеки, а й здійснюють фінансову та економічну підтримку. Це головна причина отримання траншу.

Чи зможемо повернути набрані кредити

До цього ж якось повертали. Усі країни живуть на кредитах. Інше питання: ефективність використання цих кредитів. Наприклад, боротьба з наслідками коронавірусу: начебто вона триває, вакцинація відбувається, медичні заклади фінансуються краще, але водночас Україна остання в Європі за темпами вакцинації. Тобто сказати, що нічого не робиться - не можна, але у порівнянні з європейськими країнами Україна чомусь за всіма параметрами на останніх позиціях.

Гроші МВФ - це не гроші розвитку, це гроші підтримки, 50% з яких надходять до Національного Банку для поповнення золотовалютних резервів, а ще 50% - до Кабінету міністрів для розв'язання бюджетних проблем - в основному для обслуговування зовнішнього боргу. Тому звичайно це не гроші розвитку, але для фінансової стабільності вони важливі, бо ці кредитні гроші найдешевші, а без них довелось би витрачати набагато більше власних коштів на обслуговування боргів, а під час пандемії ми не змогли б виділяти їх у достатній кільксоті.

Чи ефективно Україна використала перший транш від МВФ

Якщо країна не доведена до дефолту, то можна сказати, що так - ефективно. Нас весь час лякали дефолтом. Ми його уникнули і жодних ризиків на сьогодні не вбачається.