Замах на вбивство Лещенка виглядає дуже підозріло - політолог

Микола Спірідонов

політолог

Замах на вбивство Лещенка виглядає дуже підозріло - політолог
Роман Лещенко (фото: agronews.ua)
19 Листопада 2021, 15:59
читать на русском
Микола Спірідонов пояснив, чому міністру аграрної політики Роману Лещенку та міністру внутрішніх справ Денису Монастирському не варто розслаблятись

18 листопада міністр внутрішніх справ Денис Монастирський провів брифінг, під час якого розповів про успішну спецоперацію, яка дозволила врятувати життя міністру аграрної політики Роману Лещенку, вбивство якого начебто замовив громадянин США.

Парламент.UA розпитав політолога Миколу Спірідонова щодо обставин цієї справи та дізнався, чи загрожує такий гучний скандал загострити стосунки між США та Україною.

Чому історія із замахом виглядає дуже підозрілою

Історія із замахом на міністра аграрної політики Романа Лещенка дуже каламутна і пов'язана з бізнесом у США. Сам Лещенко дуже невиразно пояснив суть цього конфлікту, тому у нього також "рильце в пушку". Американець Курт Гросанс, якого звинувачують у "замовленні" Лещенка, вважає, що він йому винен 1 млн доларів. Він намагався отримати ці кошти іншими шляхами: виносив це у медійний простір, активно спілкувався з засобами масової інформації, подавав позови до українських судів та обіцяв позиватись до американського суду.

Але з брифінгу міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського стало зрозумілим, що Гросанса провокували на розмову про замах на вбивство: його підводили до того, щоб він сказав, що хоче, щоб Лещенка вбили. Це схоже на певний хід на випередження з  боку українського міністра. Якби справа дійшла до американського суду, то пан Лещенко отримав би дуже багато проблем, а тепер у його опонента дуже мало шансів на позитивну розв'язку для себе - він потрапив до слідчого ізолятора. Тому поки що рахунок 1:0 на користь Романа Лещенка, бо тепер він виглядає як жертва замаху на вбивство.

Монастирський намагається довести, що нічим не гірший за Авакова

Лещенко не зміг домовитись з американцем в інших площинах і пішов найлегшим шляхом, приплітаючи сюди політику, мовляв, замах здійснювався на нього саме через те, що він міністр. Щоправда, звучало це непереконливо. Насправді все виглядає навпаки: пан Лещенко за допомогою свого міністерського крісла зміг заґратувати свого опонента.

З іншого боку Денис Монастирський з усіх сил намагається довести, що він міністр такого ж рівня як і Арсен Аваков, тому йому також дуже потрібні ось такі гучні брифінги.

Але обом потрібно зважати, що рівень судового захисту своїх громадян в Америці суттєво відрізняється від нашого. Найімовірніше, що США братимуть участь у судовому процесі над американцем. Крім того, розпочнуться розслідування і суди в самій Америці. Ні Лещенку, ні голові МВС не варто розслаблятись: ця справа має усі шанси вийти на міжнародний політичний рівень.