Державного перевороту у найближчі пів року в Україні очікувати не варто - політолог

Микола Спірідонов

політолог

Державного перевороту у найближчі пів року в Україні очікувати не варто - політолог
Протест (фото: УНІАН)
30 Листопада 2021, 17:15
Микола Спірідонов пояснив, чому влада робить інформаційні вкиди щодо організації державного перевороту та порадив послабити податкове навантаження на українців

Під час пресмарафону 26 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні на початок грудня готується державний переворот, до якого намагаються залучити бізнесмена Ріната Ахметова. 30 листопада на брифінгу у Верховній Раді перший заступник голови ВРУ Олександр Корнієнко заявив. що в регіонах людям пропонують по 1000 грн за участь у державному перевороті.

Парламент.UA поспілкувався з політологом Миколою Спірідоновим, щоб з'ясувати, чи варто серйозно сприймати заяви перших осіб держави та чи можливий в Україні державний переворот у найближчі пів року.

Корнієнко зробив інформаційний вкид, підтвердження якому наразі немає

Головним завдання "слуг народу" зараз є перебити несприятливу для них інформаційну повістку: розслідування Bellingcat, розслідування Бігуса, розслідування "Української правди". Зеленський і його команда показують, що будь-які опозиційні прояви з боку засобів масової інформації або з боку власників цих засобів масової інформації, або з боку депутатів влада може розглядати як спробу державного перевороту та відповідним чином на них реагувати: можуть бути обшуки, затримання та інше.

Про акцію протесту Олег Ляшко говорив ще тиждень тому. Тобто 1 грудня якась акція має відбутись. В цьому випадку "слуги народу" грають на упередження, мовляв, кожен, хто наважиться на цю акцію вийти, є учасником державного перевороту.

Корнієнко натякнув, що за мітинг Ляшка платять 1000 грн. Це спрямовано і на тих, хто планував вийти на протест: щоб він подумав, що буде дурним, якщо вийде задарма. Корнієнко зробив інформаційний вкид, підтвердженню якому наразі немає.

Зеленський попереджає: будь-яка опозиційна діяльність може трактуватись як спроба держперевороту

Також будуть додаткові мітинги під стінами Верховної Ради. В цей же день президент України Володимир Зеленський робитиме своє щорічне послання до парламенту, тобто таким чином президент попереджає: все серйозно  і можна втрапити у погану історію. Зеленський як мінімум грає на підвищення ставок: показує, що будь-яка опозиційна діяльність може бути трактована як спроба державного перевороту, пов'язана з Кремлем. Подібне відбувалось і за часів Порошенко, коли на будь-яку опозиційну критику він відповідав, що це Кремль розхитує ситуацію. В Україні це вже перетворилось на досить зручну політтехнологію.

Зеленський зробив крок на загострення і попередив Ріната Ахметова, що для нього може повторитись 2005 рік, коли Юрій Луценко приїхав на БТР до резиденції Ахметова. Але не потрібно забувати, що ця історія для Луценка закінчилась ув'язненням. Зеленському також потрібно розраховувати свої сили, адже навіть після заяв про підготовку державного перевороту, Ахметов не зробив кроку назад, а навпаки голосно заявив, що це брехня, тобто також зробив крок на загострення.

Між Ахметовим та Зеленським є конфлікт і Ахметов не проти певних акцій протесту, але якщо йдеться про держпереворот, то слід зважати на економічну складову. Адже у разі будь-якого перевороту акції компаній різко падатимуть, тому Ахметов, будучи найбільшим акціонером української економіки та політики, найменше зацікавлений у якихось насильницьких діях.

Читайте також

Яка ймовірність державного перевороту в Україні у найближчі пів року

Як правило державні перевороти були підтримані зовнішніми силами. Якщо покладатись виключно на внутрішні сили, то державні перевороти, як правило, не вдавались. Поки що ми бачимо, що західні країни хочуть послабити Володимира Зеленського, зокрема це видно через розслідування Bellingcat. Але говорити про те, що США, Великобританія чи інші країни ЄС хочуть державного перевороту в Україні, було б перебільшенням. Російська Федерація також навряд чи отримає переворот.

Всередині країни є багато незадоволених, але точка кипіння ще не дійшла до перевороту, тому станом на сьогодні я не бачу ані зовнішньої, ані внутрішньої конфігурації, щоб скинути президента насильницьким шляхом. У крайньому разі він може оголосити дострокові вибори до Верховної Ради чи президента і випустити цей пар конституційним шляхом.

Владі варто зменшити податкове навантаження, бо протести не вщухатимуть

Найімовірніше, що завтра протести не завершаться. Зеленський сам казав, що переворот готується на 1-2 грудня, отже як мінімум 2 числа чекаємо продовження. Принаймні на першу половину грудня протестні акції очікуються. Загалом ситуація в Україні вибухонебезпечна і пильність не варто втрачати. Я б рекомендував владі трохи зменшити податкове навантаження, бо дуже багато розмов про підвищення податків усім видам бізнесу та пересічним громадянам - це дуже небезпечна тема, яка може усіх об'єднати проти чинної влади.