Скандал щодо мовного закону показав, що людям не байдуже

Леонід Остальцев

Ветеран, підприємець

Скандал щодо мовного закону показав, що людям не байдуже
Мітинг на підтримку мовного закону під КСУ. Фото: УНІАН
29 Січня 2021, 18:49
читать на русском
У законі чітко прописана аргументація, і шкода тих хто цього не розуміє

У інтерв'ю Парламент.UA ветеран, засновник бренду Veterano Леонід Остальцев поділився думкою щодо переходу сфери обслуговування на українську мову.

Чому закон про мову викликав спротив частини населення

Росія не спить, проросійське налаштовано населення воно нікуди, на жаль, не ділось і воно є. Для мене це люди, які не вбачають в Україні своєї домівки. Звичайно мені хочеться їх спитати "чого не їдете в Росію і там говоріть своєю мовою. Я, наприклад, вільно розмовляю українською, російською та англійською. Українську я вивчив десь за рік. Я писав у фейсбуці українською, принципове питання було десь у 15 році. Та й обслуговування виключно українською у нас в проєкті з перших днів роботи. Насправді я не уявляю, що можна зайти десь в Австрії у кав’ярню і почати говорити з ними, наприклад іспанською. Мінімум це англійська, міжнародна мова.

Про що йдеться в законі

Мені сподобалась аргументація, прописана у передмові до самого закону. Там чітко прописано про те, що через постійні колонізаторські історії, постійну окупацію нашу мову, як ідентичність, просто зминали. Русифікація 30-х років, Голодомор... Якщо люди цього не розуміють, то мені їх просто шкода.

Кого стосується закон про мову

Плюс ми не маємо забувати, що закон про мову стосується виключно бізнесу. Ми в Україні - бізнес має бути виключно українською. У мене більше немає толерантності до такої історії, оскільки вже йде 8 рік війни. Якщо ви досі не визначились, не можете ухвалити для себе рішення, то значить ви "обєз’яна". Моя родина з Волгоградської області. Мій батько вивчив українську самостійно, мама моя завжди говорила російською, та зараз оскільки активно користується Facebook, а українського контенту стало більше, от і вона вивчила українську. Було б бажання. Он у мами навіть бажання такого не було, а вона говорить.

Як мала б діяти держава у ситуації з викладачкою педінституту

Якщо виш державний, то звільняти, я не бачу іншої історії. Людина яка займається навчанням і яка має таку антиукраїнську позицію, а це виключно антиукраїнська позиція, антидержавна, то вона немає права викладати будь-що на території нашої держави. Вона, як людина, має право висловлювати що хоче, у нас вільна країна, в рамках закону. Якщо закон говорить, що викладення інформації має бути виключно українською мовою, то вибачте, до побачення.

Що означають такі скандали

Насправді такі історії мене тішать. Розгорівся скандал, а це означає, що людям не байдуже. Я читав те, що писали студенти, там навіть деякі хочуть писати заяви на відрахування за власним бажанням через цю ситуацію. А це будуть реальні матеріальні та репутаційні збитки для університету. Тож якщо це стало публічністю, то це добре. Було б набагато гірше, якби про це ніхто не знав.

Читайте повну версію інтерв'ю Парламент.UA з Леонідом Остальцевим: завдання України - готуватись до війни, але Зеленський веде неправильну політику


КОНТЕКСТ: з 16 січня 2021 року всі заклади сфери надання послуг мали перейти на українську мову обслуговування.

Читайте також

Викладачка філософії та культурології університету Драгоманова Євгенія Більченко опублікувала 18 січня у фейсбуці допис, у якому назвала "мовний закон" непристойним.

Більченко заявила, що "свідомо" у сфері обслуговування переходить на російську мову.

Тим часом в Університеті імені Драгоманова висловлювання викладачки назвали неприпустимими та неприйнятними, а також такими, що суперечать моральним принципам та переконанням колективу.

Згодом Міністерство освіти та науки опублікувало заяву стосовно ситуації в університеті імені М.П. Драгоманова, зазначивши, що "тема мови може та має обговорюватися в демократичному суспільстві, винятково з повагою і толерантністю".

1