Україна переживає не хвилю, а цунамі коронавірусу: у медичному колапсі винне МОЗ

Ольга Стефанишина

Народна депутатка фракції "Голос"

Україна переживає не хвилю, а цунамі коронавірусу: у медичному колапсі винне МОЗ
Лікарня, коронавірус Фото: сторінка МОЗ у Фейсбук
7 Квітня 2021, 12:12
читать на русском
На Степанова чекає не лише відставка, він має відповідати перед законом за свою недбалість, - Ольга Стефанишина

Цієї весни Україна переживає не хвилю, а справжнє цунамі COVID-19. І його переживуть далеко не всі. Я покладаю повну відповідальність за медичний колапс на уряд і на МОЗ. Це особистий провал Максима Степанова.

Чому Степанов оголосив про медичний колапс

Ще 7 травня 2020 року, майже рік тому, Верховна Рада України ухвалила закон "Голосу" для ефективної боротьби з COVID-19. Відповідно до нього Міністерство охорони здоров’я мало підготувати лікарні першої, другої, третьої хвиль, а також тимчасові шпиталі до боротьби з пандемією і розробити дієвий алгоритм для розподілення пікового навантаження на лікарні. 

Звичайно, це все мало відбуватися у співпраці з місцевими органами влади, де МОЗ мав би допомагати та відстежувати ситуацію по кожній області. У ситуації пандемії саме МОЗ має бути координаційним центром налагодження таких процесів. Що відбулося - ми бачимо в реальному житті. Восени у найбільш піковий момент - з жовтня по листопад 2020 - ми вже переживали кисневий колапс

Зараз ситуація ще гірша. Навіть катастрофічна. І в першу чергу це пов’язано з тим, що ніхто не думає наперед.

Читайте також

Як бути тим пацієнтам, яким не вистачає кисню в лікарні?

Я зараз постійно отримую звернення, дзвінки від пацієнтів із проханням порятунку. У лікарнях місць немає, кисню немає. Люди просто помирають. Масово. Їх просто не можуть покласти під апарат ШВЛ, бо немає місця. Зараз в країні така ситуація: лікарі стоять перед вибором, кого рятувати, а кому помирати. 

У нас щодня втрати по 400 і більше людей. Їм не можуть надати вчасно медичну допомогу. Людей зі столиці везуть в лікарні під Києвом, лиш би мати шанс на порятунок. 

Частині пацієнтів, на щастя, допомагають благодійні фонди, які купують концентратори для використання вдома, деякі пацієнти самотужки це роблять. Але в багатьох, на жаль, такої змоги просто нема.

Чи буде відставка Степанова за провал боротьби з пандемією?

Я вважаю, що на Степанова має чекати не лише відставка, він має відповідати перед законом за свою недбалість. За те, що зараз Україна стала епіцентром коронавірусного колапсу в Європі, за те, що в нас щоденно помирають до пів тисячі людей, за те, що в нас провалена масова вакцинація. 

Наразі ми зібрали 90 підписів народних депутатів для проведення позачергового засідання та усунення цієї особи з посади. Нам ще потрібно 60, аби скликати позачергове засідання Верховної Ради, щоб звільнити Степанова. Тільки змінивши його - ми матимемо шанс вистояти восени 2021 року. І про це треба думати вже зараз.


Контекст. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що кількість лікарняних ліжок з киснем збільшили до 67 тисяч і це межа,  додаткових ліжок встановити неможливо.

1