Україна залишилась без вакцини через Степанова, а китайську купують, як за часів Богатирьової

Ольга Стефанишина

Народна депутатка фракції "Голос"

Україна залишилась без вакцини через Степанова, а китайську купують, як за часів Богатирьової
Вакцина Фото: Maksim Goncharenok з Pexels
10 Лютого 2021, 20:26
читать на русском
Вже є чимало скандалів, пов’язаних зі Степановим, але жодної реакції влади на це не було

В кінці грудня стало відомо, що Україна купуватиме вакцину від COVID-19 від китайського виробника Sinovac через українського посередника. Причому ціна на цю вакцину є однією з найвищих для України, тому, звичайно, це має зацікавити правоохоронні органи. 

Скандальні закупівлі китайської вакцини

Крім того, державне підприємство “Медичні закупівлі України” саме після проведень цієї закупівлі заявило про тиск з боку міністра Степанова: вимагав не проводити перемов з виробниками без його згоди. Цим загальмував взагалі перспективи України отримати кілька варіантів контрактів, як це роблять інші країни. Тож в результаті ми залишились з цієї однією угодою, яку в ручному режимі обрав пан Степанов.

Читайте також

Попри те, що державне підприємство пропонувало кілька опцій для України, міністр вирішив, що саме ця вакцина буде куплена і крапка. Це по факту втручання у роботу закупівельної агенції, а міністерство, я вважаю, взагалі перевищувало свої повноваження в цій ситуації, втручаючись у закупівельний процес. Він мав би бути незалежним. Отак ми й опинились в такій ситуації.

Крім того, хочу нагадати, що отакі оборудки у закупівлях, коли не напряму у виробників закуповують препарати, а через дистриб'юторів або українські компанії-прокладки, відбувалися ще за часів Богатирьової. Тоді до 40% фактично відмивалося на державних закупівлях. 

Чи чекає на Степанова відставка

Стільки скандалів було пов’язаних зі Степановим, але жодної реакції від монобільшості - не було. Очевидно він чимось влаштовує чинну владу: і монобільшість, і Офіс президента. Я думаю, що і цей інцидент і багато інших вже могли б спричинити його відставку. Ми у фракції “Голос” ініціювали постанову ще влітку і майже 100 народних депутатів її підписали. Тож поки я не беруся оцінювати чи в Офісі президента буде хоч якась на це реакція, очевидно - він їх влаштовує. 

Вакцина проти коронавірусу

Вакцина проти коронавірусу (фото: novavax.com)

Скандальні закупівлі знижують довіру до вакцинації 

Взагалі ж є інформація, що лише 6% українців готові вакцинуватися саме цією вакциною Sinovac. Тому усі ці скандали не сприяють позитивному іміджу  вакцинації в Україні взагалі, на превеликий жаль.  

Хоча загалом ставлення до вакцинації як такої в Україні не таке жалюгідне. Коли я працювала у Міністерстві охорони здоров’я у 2018-2019 роках, нам вдалося за три роки фактично підвищити рівень вакцинації, наприклад, дітей від кору, паротиту і краснухи вдвічі. Було 45% вакцинованих дітей, стало майже 90%. Чому це відбувалося? Тому що велася інформаційна кампанія, ми закуповували через міжнародні фонди ЮНІСЕФ якісні, ефективні та безпечні вакцини.

Щодо страхів через вакцину проти COVID-19 - це просто брак інформації. Ми не розуміємо, що це за вакцина, не знаємо, як вона працює, як вона діє. А чому не розуміємо?.. Я от заходила на сайт МОЗу нещодавно, у них остання публікація про вакцинацію від 6 серпня, і то про дифтерію. А про COVID-19 вони взагалі не пишуть. Тож комунікація від МОЗу відсутня, або ще гірше - агресивна і не прийнятна. Як от міністр почав дорікати людям, мовляв, чого ви китайським вакцинам не довіряєте, а китайські Айфони купуєте. Якщо він думає, що це може когось замотивувати - то це просто абсурд. Тому така риторика не сприяє бажанню людей іти й вакцинуватися.


Контекст. 3 лютого НАБУ розпочало досудове розслідування щодо можливих зловживань при закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по 17,85 долара за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. Оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестувань у Бразилії показала лише 50,38%.

1